Zadarski ugostitelji od srijede opet na ulicu iznose delicije s potpisima poznatih hrvatskih chefova – evo što morate probati
Prošli petak otvoren je drugi po redu ZSFF. Posjetitelji su u prva tri dana mogli uživati u vrhunskoj gastro ponudi pripremljenoj s najkvalitetnijim lokalnim i organskim namirnicama, ugodnoj pozadinskoj glazbi i ljetnom vremenu kakvo nismo imali u kontinuitetu od kolovoza. Uživali su i brojni strani i domaći gosti koji iz Zadra odlaze prepuni pozitivnih vibracija kojima je festival zračio.
Ono što posebno veseli je raspon godina posjetitelja, od dječice koja su uokolo trčkarala, mladih i parova u izlasku, do društava u kasnim sedamdesetim godinama koji su plesali oko svog stola, što pokazuje koliko je ova manifestacija pogodila afinitete svih generacija.
Za sve koji nisu stigli, od srijede festival ponovno otvara svoja vrata i trajat će do nedjelje.
A maske su skinute i svaka kućica je otkrila svoje adute, svatko se potrudio da pripremi nešto drugačije i sigurni smo da je svatko našao ili će naći nešto po svom guštu.
Pokušat ćemo vam olakšati izbor i predstaviti po jedno jelo do svakog objekta.
Delimaris Fish & Chips – Slatko-kisele kozice u tempuri
Zadarska obiteljska tvrtka Di Maris za ljubitelje domaćeg i jadranskog u ponudi kućice donosi tradicionalnu jadransku frituru, frigane lignje, fish&chips, slatko kisele kozice u tempuri, tuna burger, teriyaki tortilla tuna wrap te sendvič od pohanog oslića. Najzanimljivije jelo su možda kozice u tempuri, suprotstavljenih slatkih i kiselih okusa i pripreme na tempura način koja je malo drukčija od klasičnog friganja na koji smo navikli u dalmatinskim kuhinjama. Jela su s potpisom nagrađivanog zadarskog chefa Tomislava Karamarka, autentična i kvalitetna gastronomija „s nogu“.
OX meet & eat – Burger Furešt Stivi 2nd edition
Burger Furešt Stivi 2nd edition, nadogradnja je prošlogodišnjeg burgera nastala u suradnji s dragim gostima Oxa i kuharom Stavrom Duracovskim. Ove godine dodali su džem od kapule i sušenih cherry rajčica, mozzarelu i slatko kiseli umak, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Uz burger probajte i desert Pistaćo beštiju – čokoladni Crumble s kremom od pistacija i sira te slanom karamelom, koja je zbog velike potražnje stalno rasprodana.
Maguro Street- Korean Fried Chicken
Maguro, kojeg je renomirani portal najstrožih gastro kritičara u Hrvatskoj – Kult Plave kamenice, prozvao „jednim od najatraktivnijih hrvatskih fusion restorana“ koji „žestoko rastura“, donosi na festival jela koja je osmislio najpoznatiji hrvatski chef azijske kuhinje Vid Nikolić. Izdvajamo Korean Fried Chicken koji je oduševio posjetitelje, posebno ljubitelje pohane piletine, kombinacijom azijskih i nama poznatih mediteranskih okusa.
Salsa rossa – Italian Truffle burger
Kod Salsa rosse cijela ponuda bazirana je na talijanskoj kuhinji i popularnim talijanskim jelima koja su prebačena u street food verziju. Tako se Italian truffle burger servira u brioche pecivu sa sočnim junećim mesom uz sir grano padano isjeckan na listiće kako ne bi svojom jačinom preuzeo okus te umakom od tartufa, gljivama sa žara i rikulom. Salsa Rossa jedina u ponudi nudi i salate.
Hedonist – Ve-ve Burger
Na Zadar Street Food Festivalu hedonisti mogu uživati u njihovom najpoznatijem New York Burgeru s Jack Daniels honey umakom i ostalim burger uspješnicama praćenim raznim prilozima, a jedini u ponudu imaju i zanimljivi veganski burger. Ve-ve burger u kojem se isprepliću pesto od rikole, emulzija od agruma, svježi pomidor, salata i dimljeni tofu-pjeskavica od slanutka i povrća, nešto je što moraju probati i oni koji nisu vegani – ugodno će se iznenaditi.
Burgers & more – Mediteran burger by chef Ivan Pažanin
Posebno za ZSFF jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova Ivan Pažanin osmislio je Mediteran burger. Uz domaće juneće meso malih slavonskih uzgajivača, glavni sastojak je Paški sir iz sirane MIH koji se izvrsno nadopunjuje sa ukusnom domaćom šalšom pripremljenoj po Pažaninovom receptu, sitno sjeckanim sušenim rajčicama i hrskavom krispi kapulom. Uz ostale burgere, pripremili su i dječji meni za najmlađe gurmane.
Caffe bar Lovre & La Riseria
Caffe bar Lovre na festivalu predstavlja svoju jesensku ponudu delicija, te vrhunskih prosecca i vina iz asortimana brand-a @la_riseria. Posebna ponuda caffe bara Lovre je signature drink čiji je glavni sastojak prosecco s dodatkom tajnog sastojka, te bruschette i plata s magarećom mortadelom, pršutom San Daniele.
Wine house by Zadar wine festival
Na vinskoj kućici Zadar Wine Festivala možete pronaći pjenušava, bijela, crna, rose i slatka vina isključivo zadarskog kraja od dalmatinskih i internacionalnih sorti grožđa. Uz vina nude se liker od maraške i smokve. Posebno treba istaknuti vina Pošip vinarije Bora i Garageist vinarije Degarra koja su osvojila zlatne medalje na ovogodišnjem natjecanju Decanter. Ta vina nisu komercijalno dostupna, pa iskoristite priliku i kušajte ih na kućici Wine hause u petak od 16 do 19 sati. Street food hrana i vino su savršena kombinacija.
Picnic mingle & fun – Mekani Obrazi
Na festival se dovezao i atraktivni food truck. Njihov signature Blackie Burger je višegodišnji najbolji burger zadarskog Adventa, a također će se predstaviti i sa posebnim sporo kuhanim junećim Mekanim Obrazima u brioche pecivu koje za njih radi artisan pekara Kroštula. Kombinirajte s krumpirićima od slatkog batata i nachosima s raznim dodacima, uz desert na bazi kreme od ricotte, smokvi kuhanih u Bomary Deggara vinu i sirupu od lista smokve.
Bamboo Coctails
Dočekajte zalazak uz neko vama feel good piće po izboru – gin tonic, mojito, aperol spritz i druge koktele ili kratki aperitiv prije isprobavanja jela na festivalu.