OBJAVIO HZJZ Od danas su na snazi nove mjere, pogledajte što se sve mijenja
Omiljeni napitak od danas možete piti i u zatvorenom. Nakon gotovo deset mjeseci u kafićima ne rade samo terase.
No još nema potpunog reseta na staro normalno.
“Neće biti kao prije pet godina. To bi sada bilo previše. I dalje je virus ovdje. I dalje treba poštovati epidemiološke mjere u smislu pranja ruku i dezinfekcije prije ulaska u zatvoreni dio kafića”, rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja pri HZJZ-u.
Nošenje maski je obavezno do dolaska na stol. Kad se sjedne maske se skinu. Posebno će se voditi briga i skrenuti pažnja na provjetravanje prostorija.
Prostorije treba prozračivati, zimi svakih 15 minuta. Svaki gost ima četiri metra četvorna prostora. Za stolovima, stoji u uputi HZJZ-a, sjede organizirane skupine gostiju. Ipak, ugostitelji su zadovoljni epidemiološkim, ali ne i mogućim gubitkom financijskih mjera.
“To otvaranje će biti pod određenim mjerama. Određeni broj ljudi će biti u prostoru. I neće se moći raditi u punom kapacitetu pa smatramo da treba nastaviti i s ekonomskim mjerama”, kaže Jelena Tabak, predsjednica nacionalne udruge ugostitelja.
No novac za potpore više nije potreban svima, potvrdio je i ministar Aladrović. Sufinancirat će one koji su i dalje u gubicima.
“Organizatori sportskih događaja, kulturnih, event industrija, putničke agencije, možda jedan dio prijevoznika – to su najugroženiji sektori. Ostali sektori koji rade u punom kapacitetu, promatramo da njima potpora države kakva je do sada bila nije nužna, stoga ćemo ići u smanjenje broja sektora kojima je potpora omogućena”, najavio je ministar Josip Aladrović.
Život se u normalu vraća i na fakultetima. Iako se i tu čekaju detaljne mjere HZJZ-a, iz Ministarstva su dobili uputu da se na fakultete vraća nastava uživo.
“Mislimo da je nastava kvalitetnija kada se drži uživo, kontakno. To je dobro i za samu nastavu i za socijalizaciju studenta“, kaže Mihaela Vranić, prodekanica za nastavu na FER-u za dnevnik.hr.
Pa makar ona bila pod maskama i na propisnom razmaku.
Stožer je objavio detaljne upute koje se mjere moraju poštivati za rad zatvorenih dijelova kafića.
Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja
Odnosi se na zaposlenike i posjetitelje. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke svakako prije usluživanja gostiju. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama. Nakon odlaska svake skupine gostiju potrebno je prebrisati dezinficijensom stol, odnosno ukloniti stolnjake.
Zabranjuje se usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju. Moguće je usluživanje isključivo gostiju za stolovima sa sjedećim mjestima. Stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena.
Dnevno mjerenje tjelesne temperature zaposlenika
Osoblje treba u jutarnjim satima, a prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.
Maske za lice
Obvezuje se nošenje maski za lice za zaposlenike. U zatvorenim prostorima obvezuje se nošenje maski za lice za goste pri dolasku i odlasku iz prostora te pri odlasku na toalet tj. sve dok ne sjede za svojim stolovima. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste. Maske je potrebno redovito mijenjati, po potrebi
tijekom jedne radne smjene.
Čišćenje i dezinfekcija prostora
Na ulazu u objekt treba posjetiteljima biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača.
Klimatizacijski uređaji, uređaji za grijanje i ventilaciju
Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava posebnu pozornost posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.