Čokoladna torta bez trunke brašna – nagrada koju ste ovaj vikend zaslužili!
Ovih dana imate pojačanu potrebu za čokoladom? Slavite rođendan? Ili, jednostavno želite nekoga ugodno iznenaditi?
Štogod bilo, čokoladnu krizu riješite ovim genijalnim kolačem u kojem nema brašna – to uvijek dobro zvuči, zar ne?!
Evo izvrsnog recepta za čokoladnu torta bez brašna.
Sastojci
200 g neslanog maslaca plus dodatno za podmazivanje kalupa
200 g tamne čokolade, 70 % kakaa
1 žlica jake kave
6 velikih jaja
250 g šećera
70 g kakaa u prahu plus dodatno za posipanje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Premažite kalup promjera 20 cm s malo maslaca i obložite masnim papirom. Stavite vatrostalnu posudu iznad posude s vodom koja vrije na srednje laganoj vatri.
Grubo nasjeckanu čokoladu i maslac rezan na kockice ubacite u vatrostalnu posudu i pustite da se rastope, povremeno miješajući da smjesa postane glatka i sjajna.
Pažljivo maknite posudu s vatre, umiješajte kavu i ostavite da se smjesa malo prohladi.
Odvojite žumanjke i bjelanjke u dvije različite posude. Umutite od bjelanjaka snijeg s mekanim vrhovima, otprilike minutu-dvije.
Dodajte šećer u žumanjke i tucite 7 minuta ili dok ne poprime blijedožutu boju. Prosijte u smjesu kakao u prahu i prstohvat morske soli, a zatim laganim pokretima miješajte da se lijepo sjedine. Zatim umiješajte otopljenu čokoladnu smjesu i, na kraju, lagano umiješajte bjelanjke, preklapajući špatulom smjesu dok ne postane fina i glatka.
Prebacite je u pripremljeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu da se peče oko 1 sat ili dok čačkalica koju ste zaboli u tijesto ne iziđe čista.
Ostavite da se kolač posve ohladi na rešetki za hlađenje, a zatim ukrasite voćem po želji i kakao prahom pa poslužite, savjetuje Večernji.