Zadarski ugostitelji o otvaranju terasa: “Što će oni koji imaju pet, šest stolova?”, “Ne znamo hoće li država i dalje plaćati radnike”
Na dan kada napunjavamo točno godinu dana od pojave koronavirusa u našoj zemlji, iz Stožera nam stižu vijesti da se od 1. ožujka otvaraju se terase ugostiteljskih objekata.
Sagledavajući ovu informaciju u širem kontekstu, 365 dana života s neizvjesnošću, strahom, distancom i pod maskama, mogli bismo zaključiti da u bitci s nevidljivim neprijateljem još uvijek nismo napravili značajnije korake, kamoli okrenuli pobjedonosnu stranicu.
Ipak, branša koja je pretrpjela najviše ekonomskih posljedica, najavu je dočekala s olakšanjem.
Rober Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja pohvalio je ukidanje mjera zabrane, ali i izrazio bojazan zbog socioloških promjena. Jesu li se navike i stil života ljudi trajno promijenili?
– Vjerujem da ljudi imaju želju za dolaskom u kafić, no pitanje je hoće li to i učiniti. Nekada niste mogli ni zamisliti da ćete kavu popiti kući ili u uredu, ali danas je to postalo normalno i preraslo nam je u naviku. Svakako, vijest o otvaranju terasa je pozitivna. Pokrenuli smo se, nešto se događa. S druge strane, ugostitelji će imati dodatne troškove, čim počneš raditi obaveze se gomilaju, a i dalje ne znamo hoćemo li primati pomoć od države za radnike. Sve u svemu, navikli smo živjeti u neizvjesnosti, pa se tako valjda mora i nastaviti, kaže nam Kovačević.
Dario Ivanković u sklopu svog objekta ima veliku terasu, no svjestan je manjkavosti ove odluke za kolege koje su ograničene s vanjskim prostorom.
– Ovo je polovična mjera. Puno ugostitelja nema terase i oni su hendikepirani. Nama se u Famousu inače velik dio poslovanja bazira na terasi, možemo staviti i do 70, 80 stolova, tako da smo zadovoljni i uspjet ćemo pokriti troškove. No, što će jedan Toni u gradu koji ima pet, šest stolova? Ipak, optimističan sam i vjerujem da ćemo svi zajedno profunkcionirati i otvoriti objekte do 1. svibnja, možda čak i do Uskrsa, kaže nam Ivanković.