Tako sočno i fino! Recept za kolač s ananasom iz konzerve koji se peče “naopačke”

Preokrenuti kolač s ananasom vrlo lako se priprema kod kuće. Upotrijebite li umjesto svježega ananasa i višanja voće iz konzerve, cijeli postupak bit će još lakši i jednostavniji.

Preokrenuti kolač s ananasom je tradicionalna američka slastica koja se priprema, baš kao što joj ime i kaže, naopačke.

Na dno posude se stavlja ananas, maslac i šećer, a preko toga smjesa za biskvit. Nakon pečenja, kolač se preokreće, a ono što je bilo na dnu – karamelizirani ananas – sada postaje slatki nadjev za zbijen kolač.

Preokrenuti kolač s ananasom vrlo lako se priprema kod kuće. Upotrijebite li umjesto svježega ananasa i višanja voće iz konzerve, cijeli postupak bit će još lakši i jednostavniji, piše Pun kufer.

Sastojci za preljev

100 grama smeđeg šećera
60 grama maslaca
6-8 kriška ananasa iz konzerve
10-15 višanja iz konzerve

Sastojci za biskvit

180 grama glatkog brašna
150 grama bijelog šećera
85 grama omekšanog maslaca
80 ml mlijeka
80 grama kiselog vrhnja
2 bjelanjka
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
1 čajna žličica praška za pecivo
1 čajna žličica sode bikarbone
½ čajne žličice soli

Priprema

1. Namastite plitku vatrostalnu posudu maslacem, pa po njemu ravnomjerno posipajte smeđi šećer.

2. Odstranite što je moguće više vlažnosti s ananasa iz konzerve te ploške rasporedite po dnu posude u jednom ravnomjernom sloju.

3. U prazna mjesta na dnu posude dodajte višnje.

4. Napravite biskvit od preostalih sastojaka. Brašno pomiješajte s praškom za pecivom, sodom bikarbonom i solju te stavite po strani.

5. Mikserom istucite lagano omekšani maslac dok ne dobijete glatku smjesu. Za to će vam biti potrebno oko jedne minute.

6. Dodajte šećer u maslac i miksajte sve zajedno još oko jedne minute.

7. U maslac dodajte bjelanjak i tucite mikserom dok se sastojci na sljube. Dodajte ekstrakt vanilije i kiselo vrhnje pa sve zajedno nastavite miksati par minuta.

8. U smjesu na bazi maslaca dodajte suhe sastojke, odnosno mješavinu brašna, sode bikarbone, praška za pecivo i soli. Miksajte na laganoj temperaturi uz lagano dodavanje mlijeka dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

9. Dobivenu smjesu prelijte preko ananasa i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 do 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen do kraja.

10. Ako vrh počne prebrzo tamnjeti prekrijte ga aluminijskom folijom.

11. Ohladite kolač do kraja prije nego što ćete ga okrenuti naopačke, izrezati i poslužiti. Imajte na umu da kriške karameliziranog ananasa moraju biti okrenute prema gore pri posluživanju.

Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...