Predstavljamo moćnu kava, napitak s kojim ćete započeti dan energično i završiti ga s užitkom
Detoks uma novi je naslov autora Davida Perlmuttera koji je svjetsku slavu stekao svojim uspješnicama “Inteligentna prehrana” i “Zdrava probava – zdrav mozak”, a mi vam donosimo njegov recept za ‘moćnu kavu’.
Savjeti izneseni na stranicama ove knjige jednostavni su, vrlo lako izvedivi, korisni i pristupačni, posebice desetodnevni program koji obuhvaća plan prehrane s četrdeset slasnih i zdravih recepata od kojih vam donosimo neke. O desetodnevnom programu autor piše sljedeće:
– Ovo je resetiranje za vaš mozak i tijelo. Svrha mu je pomoći vam ponovno steći svoje navike, svoje odnose i način doživljavanja života, kazuje David.
Autor upozorava i, da bi ovaj plan uspio, morate željeti promijeniti se. No, ohrabruje i kako je desetodnevni plan osmišljen da bude što praktičniji, bez žrtvovanja dobrobiti ili iskušavanja dobre volje do nerealnih krajnosti.
Odlučite li se na ovaj detoks, morate znati da on uključuje i digitalnu detoksikaciju, prakticiranje empatije zahvalnošću, terapiju prirodom, donošenje odluka o hrani, uspješno spavanje, početak tjelesne aktivnosti, liječenje meditacijom, čvrste veze…
Mi krećemo s jednostavnim receptom iz knjige – onim za moćnu kavu, kako je naziva autor. Za pripremu vam treba samo pet minuta, piše Ordinacija.hr.
– Ovaj napitak s kavom vam može pomoći da dan započnete energično ili da ga završite s užitkom. Prilično je sličan ukusnom, raskošnom kapučinu koji se pretvara u primamljivu slasticu. Važno je koristiti se jakim blenderom kako bi se svi sastojci emulgirali u kremastu mješavinu, ističe autor u knjizi.
Sastojci
500 ml vruće, jake kave iz ekološke proizvodnje
3 žlice sitno naribane tamne čokolade iz ekološke proizvodnje, s najmanje 80 posto kakaa
2 žlice nesoljenog maslaca iz ekološke proizvodnje
žlica MCT ulja
2 žlice slatkog vrhnja iz ekološke proizvodnje
mljeveni cimet iz ekološkog uzgoja za ukras
Priprema
U jakom blenderu pomiješajte kavu, čokoladu, maslac i ulje. Obrađujte otprilike minutu, ili dok mješavina ne bude glatka i kremasta. Ulijte u dvije zagrijane šalice za kavu, a tada u svaku dodajte žlicu slatkog vrhnja i pospite mljevenim cimetom. Poslužite odmah.