Nove studije: Cjepiva nisu toliko učinkovita protiv južnoafričkog koronavirusa

Podaci kliničkih ispitivanja dvaju cjepiva protiv covida-19 pokazuju da južnoafrička varijanta koronavirusa smanjuje njihovu djelotvornost u zaštiti od bolesti, ističući potrebu što bržeg cijepljenja velikog broja ljudi, upozoravaju znanstvenici.

Cjepiva tvrtki Novavax Inc i Johnson & Johnson pozdravljena su kao važno oružje budućnosti u smanjivanju broja umrlih i hospitaliziranih u pandemiji koja je zarazila više od 101 milijuna ljudi u svijetu i odnijela živote njih dva milijuna.

No ta su cjepiva značajno manje učinkovita u sprječavanju covida-19 kod ispitanika u Južnoafričkoj Republici gdje se ta zaraznija inačica virusa proširila u usporedbi sa zemljama u kojima je ta mutacija još rijetka, prema preliminarnim podacima koje su objavile farmaceutske tvrtke.

“Očigledno, mutacije utječu na pad djelotvornosti cjepiva”, kazao je ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti dr. Anthony Fauci. “Vidi se da će pred nama  biti izazovi”.

Novavax je u četvrtak izvijestio da su podaci prikupljeni na polovici istraživanja pokazali da je cjepivo u 50 posto učinkovito u sprječavanju covida-19 među ljudima u Južnoj Africi.

Za usporedbu, prema podacima završne faze istraživanja u Velikoj Britaniji cjepivo je bilo do 89,3 posto učinkovito u sprječavanju covida-19.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...