Kad jednom probate ovaj recept za varivo od leće uvijek ćete mu se vraćati
Leća je mahunarka bogata vlaknima, vitaminima ii mineralima, a ako pri ruci nemate crnu leću koju još zovu beluga za ovaj recept možete koristiti običnu zeleno-smećkastu, no beluga leća kompaktnija je, a opet dovoljno kremasta iznutra i ima dublji, orašasti okus pa je svakako uvrstite u svoj jelovnik.
Ovaj recept za krepko varivo od leće idealan je za hladnije dane, a obogaćen je mirisnim kobasicama, koje ako ne jedete meso – jednostavno preskočite. Varivo će svejedno biti ukusno jer je bogato povrćem, a dodatnu aromu mu daje bijelo vino i namirnice koje ćete dodati na kraju kad je poslužujete: svježi listovi bosiljka i listići parmezana.
Nemojte zaboraviti na kraju kuhanja dodati jednu malu žlicu vinskog octa u varivo, a poput svih jela na žlicu i ovo je bolje sutradan kad malo odstoji i okusi se prožmu.
Potrebni sastojci
3 kobasice talijanske ili istarske ili neke druge blažeg okusa
maslinovo ulje
1 veliki luk nasjeckan
sol
2 srednje mrkve
2 grane celera
6 češnjeva češnjaka
3 grančice majčine dušice
2 grančice origana svježeg (samo listići) ili mala žlica suhog origana
žličica dimljene crvene paprike
svježe mljeveni papar
¾ šalice suhog bijelog vina
2 lista lovora
2 šalice crne beluga leće, a može i obične zelene
1 mala limenka pelata od rajčice
temeljac povrtni ili pileći (oko 6-8 šalica)
listovi svježeg bosiljka
parmezan ili grana padano
1 žlica crvenog vinskog octa
Priprema
U većoj suhoj tavi na srednje jakoj vatru ispecite kobasice, koje ste prethodno narezali na kolutiće. Izvadite ih zatim na tanjur, a u tavi na ostatku masnoće kojoj ste dodali žlicu maslinovgo ulja stavite pržiti luk.
Nakon 4-5 minuta dodajte mu sito nasjeckanu granu celera i naribanu mrkvu, posolite te pržite još pet minuta i na kraju dodajte nasjeckani češnjak povremeno miješajući.
Povećajte vatru i zalijte vinom te dobro promiješajte. Pustite da vino uzavri dok posuda ne bude skoro suha, oko 3 minute.
Leću prije kuhanja dobro isperite u hladnoj vodi. Ocijedite je i spremna je za kuhanje. Istresite smjesu luka i povrća u dublji lonac (s debljim dnom) te dodajte leću i listove lovora te rajčicu iz konzerve. Ako su rajčice u komadu svakako ih prije nego što ih dodate u lonac zgnječite da dobijete koliko toliko ravnomjernu smjesu.
Dodajte u lonac i temeljac te začinite s paprom i dimljenom paprikom.
Izmiješajte sastojke i dodajte začine: majčinu dušicu i origano te pokrijte lonac poklopcem i kuhajte na laganoj do srednje jakoj vatri dok leća ne omekša.
Pred kraj kuhanja, nekih 10-ak minuta prije no što leća bude kuhana, dodajte kobasice.
Kad je leća kuhana dodajte u lonac žlicu vinskog octa te poslužite u dubljim zdjelicama i ukrasite svježim listićima bosiljka i naribanim parmezanom, piše Tportal.