Kovačević, Ceh ugostitelja: “Žao mi je ljudi. Od TV-a i crnih vijesti pobjegnu na kavu, sada im i to žele uzeti”
Ugostitelji su u šoku nakon objave informacija o zatvaranju kafića i restorana od nadolazeće subote do Badnjaka.
Podsjećaju da su sve dosadašnje mjere bile usmjerene isključivo na plaće, poreze i doprinose za zaposlene, bez ikakvih obeštećenja za poduzetnike.
Slika turobno praznih gradskih ulica, trga i rive opet nam je sve bliže.
Predsjednik Ceha ugostiteljstva i turizma Udruženja obrtnika Zadar Robert Kovačević prokomentirao je trenutnu situaciju.
– Ugostiteljstvo više ne postoji! Jedna po jedna stvar utjecala je na to. Uopće više nije za raspravu da li je nama dobro ili nije – jer nije!, kaže.
Upitali smo ga kakva je situacija u drugim zemljama Europske unije i postoje li modeli pomoći koje bi valjalo preslikati i kod nas.
– U čitavoj Europi situacija je dramatična. U Francuskoj su hotelijeri već praktički bankrotirali. Kafići ne rade zadnjih mjesec dana, a tako će ostati do najmanje 1. ožujka. Tu ugostitelji dobivaju 1.500 eura naknade po zaposlenom, no ta svota u Francuskoj je kao nekih 4 tisuće kuna u Hrvatskoj. Moja najveća bojazan je kako ćemo mi, kada jednom prođe ova situacija, uopće doći sebi!? Pod hitno od države tražimo da snizi PDV i umanji ostala davanja. Evo dobrog primjera. U Francuskoj su restoranima, koji ne rade, ali spremaju hranu za ponijeti vani, oslobodili izdavanja računa. Hrvatska dobro mora razmisliti o načinima pomoći ugostiteljima, jer mi smo na kraju krajeva branša koja plaća porez i donosi značaju dobit državi, odgovara.
Sam Kovačević zagovara opciju da se ugostiteljima koji imaju terase omogući rad.
– Ako postoje uvjeti, zašto ne? Meni je žao naših ljudi. Pobjegnu od televizije, crnih vijesti i problema, sjednu na tu kavu kako bi malo odmorili mozak. Sada će im i to biti onemogućeno, iako, naravno, shvaćam da je situacija s virusom ozbiljna, zaključuje.