Ugostitelji o mjerama: “Osoblje neće koristiti represivne metode prema gostima”
Nove epidemiološke mjere razljutile su ugostitelje koji su danas održali izvanrednu konferenciju za medije povodom toga. Ugostitelji upozoravaju da prema novim mjerama ne mogu opstati jer je mnogima već sad upola pao promet, javlja N1.
Prvi je govorio Marin Medak koji je rekao kako ugostitelji nisu protiv stožera i kako to ne mogu biti ali je dodao i da traže sastanak sa vladom.
“Božinović je rekao kako se možemo sastati zbog obeštećenja”, dodao je. “Mi ćemo morati dignuti cijene i sve ćemo onda otjerati od nas. Mi poštujemo struku i epidemiologe i želimo da i oni poštuju nas. Prihvatili smo mjere jer znamo da je zdravlje gostiju na prioritetu broj jedan”, dodaje.
“Prihvatili smo njihove izvanredne mjere, bili smo na sastancima, prihvatili smo mjere jer drugog izbora nemamo. Ono što je Markotić jučer rekla da će se ljudi zaraziti u kafićima nije točno. Mi smo ih pitali koliko zaraženih ima iz kafića i restorana i oni su rekli da nema nikoga.
Sada kad se primjenjuju sve mjere zaraze nema. Ako se nastavi pridržavanje mjera, sve će biti u redu. Ali ako nas regulator bude preopteretio, ljudi će jednostavno otići prirodnim putem na ilegalne partije. Nema druge opcije”, rekao je.
“Naše osoblje neće raditi represivne metode prema gostima”, kazao je.
“Kazna za nenošenje maske također nema nikakve logike da bude na nama”, rekao je Medak i to.
Kazao je i sljedeće:
“Mi ne želimo biti lice Jihadi Johna protiv Stožera. Mi želimo poštovati struku, mi želimo da u ovoj situaciji Stožer sa svojim epidemiološkim mjerama koje je donio, mi smo bili na svim tim sastancima i sve te mjere koje su donijeli, dobre su za zdravlje Hrvata, naših zaposlenika, za zdravlje naših gostiju i svih ostalih. Na sve te mjere mi smo pristali na način uz obećanje potpredsjednika Vlade Božinovića da ćemo razgovarati o obeštećenju za to što ne možemo biti financijski isplativi. U ovom času, onaj tko bi išao poštivati sve te mjere, teoretski je nemoguće s jednakim prodajnim cijenama da bude financijski isplativ. Znači, najjeftinije mu je zatvoriti.”
“Ugostitelji nikako nisu i ne žele biti protiv Stožera. Stožer radi posao isto kao i mi. Oni su struka jednako kao i mi. Oni su u toj situaciji rekli: ‘Ergonomija prostora je takva i takva, virus se širi tako i tako, mi moramo napraviti to, to i to.’ Je li to izvedivo? Je li izvedivo da se ekonomski posluje u plusu? Nije”, kazao je Medak.
“Kada je bio lockdown u travnju i u ožujku, tada je bilo primijenjeno (mjere potpore) apsolutno na sve pravne subjekte. U ovoj situaciji, mjere koje su donesene, donesene su isključivo jednoj određenoj djelatnosti. To je protivno članku 49 i članku 50 Ustava Republike Hrvatske koji kaže da se sve mjere moraju primjenjivati horizontalno”, dodao je i istaknuo:
“Ne želimo tržišno obeštećenje po nekim nebuloznim ciframa, mi želimo da sjednemo i dogovorimo način da struka ostane tu gdje jest, da ne ode sve u krivom smjeru, da ne krenu privatni partiji.”
Stipe Jeličić iz Udruženja ugostitelja Split rekao je:
“Mi ćemo ova pravila poštovati. Sama činjenica da smo u osmom mjesecu imali tešku situaciju s covidom, pokazala nam je koliko epidemiolozi i lokalni sustav imaju breme koje nose za sve nas. Pozivamo ugostitelje da se svi drže mjera. Apeliramo na Vladu, jer ona nas je slušala, smatramo da smo partneri, pozivala nas je na dijalog, jako su dobro osluškivali teren i dali nam ono što je potrebno za poslovanje, nama, našim radnicima.”
“Marin je rekao da poziva ugostitelje da se ne ponašaju ružno prema Stožeru, prema Capaku. Zaboravio je reći da isto tako i on prima ružne poruke od ugostitelja, te pozivam da više prestanu sve teorije zavjera, urota. Pozivam ugostitelje da se ponašaju onako kako Stožer kaže”, kazao je Jeličić i naglasio:
“Mi se i sami bojimo, to isto morate razumjeti. Ja se isto bojim, imam obitelj,”
Podsjetimo, nove preporuke za sprječavanje zaraze koronavirusom u ugostiteljskim objektima i kod pružanja ugostiteljskih usluga, poput cateringa, kao i za svadbe te druga slavlja, propisuju da u svim objektima moraju biti vidljive obavijesti o pridržavanju općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metara. Obvezno je nošenje maski za lice i za zaposlene i, po novom, i za goste u objektima (osim kada konzumiraju hranu i piće za stolovima), i to tako da prekrivaju i nos i usta, pa do toga da svima moraju biti dostupni dezinficijensi (doza od pola litre na svakih 10 osoba, odnosno na svakom stolu).
Svi ugostiteljski objekti smiju raditi maksimalno do ponoći, a u klubovima i noćnim barovima za gosta se mora osigurati 4 kvadrata.
Preporučuje se i da razmak između stolova bude tri metra, a da se u slučaju glazbenih izvedbi osigura razmak od dva metra između izvođača na sceni te od četiri metra između publike i izvođača.