Roštilj za Praznik rada? Može, ali s pet ljudi uz distancu
Krunoslav Capak sinoć je gostovao u RTL-ovoj središnjoj informativnoj emisiji, komentirajući olabavljene mjere koje počinju danas.
“Mi smo kroz protekli period stekli određeni kredit, imamo dobru situaciju, imamo rezerve u zdravstvenom sustavu. To nam daje mogućnost da malo popustimo mjere. Odlučili smo to napraviti vrlo oprezno. Sutra počinje prva faza. Mi očekujemo od građana da će se držati svih mjera koje smo propisali”, kazao je na početku razgovora s reporterkom Leonom Šiljeg.
Na pitanje je li sedam dana između faza prebrzo, odgovorio je: “Za sedam dana bi se trebalo vidjeti efekte ovog popuštanja mjera.” Imate povjerenja u građane, komentirala je novinarka.
“Naši su građani pokazali svijest i odgovornost osim nekih manjih ekscesa. Zahvaljujući građanima smo postigli ovaj uspjeh”, kazao je.
Bez jasnog odgovora na pitanje tko je kriv za Split
Za nadolazeći Praznik rada, ravnatelj HZJZ-a kaže sljedeće: “Roštiljanje je dopušteno, ali treba paziti na distancu. Nije dopušteno okupljanje većeg broja ljudi. Još uvijek vrijedi odredba od pet. Od 11. svibnja to će biti 10”, kazao je.
Razgovor je zatim otišao u smjeru Doma za starije u Splitu. Kako nitko nije kriv, pitala je novinarka.
“Radi se o kompliciranoj bolesti. Ima jako puno ljudi koji ne znaju da su bolesni. Onaj tko nema simptome ide na posao… Može se dogoditi, dogodilo se u čitavoj Europi. Dogodilo se i u Hrvatskoj. Mi smo brzo reagirali. Zato smo uveli kontrole temperature, testiranja”, odgovorio je.
Sljedeće je pitanje bilo: ima li ikakve poveznice između debljine i COVID-a 19?
“U zadnjih nekoliko dana se pojavilo nekoliko studija. Tko ima prekomjernu težinu a zaražen je, spada među rizičnije bolesnike. I kod njih je češće potrebno liječenje na respiratoru. Nemamo te podatke, ali planiramo istražiti i to”, rekao je na kraju razgovora za RTL Krunoslav Capak.