Recept za sarmu s ukusnim dodatkom koji morate probati
Iako je svatko priprema na svoj način, tradicionalni recept za sarmu ima osnovnu bazu koja se sastoji od kiselog zelja, mljevenog mesa i riže. No ovo ukusno i osvježavajuće jelo može postati još zanimljivije uz samo jednu malu izmjenu u receptu.
Riječ je o ječmu koji u ovoj priči ima ulogu riže. Ječam ima puno bogatiji okus te sarmi može podariti novu i zanimljivu notu. Donosimo provjereni recept za malo drugačiju sarmu u kojoj će uživati vaša cijela obitelj.
SASTOJCI ZA SARMU:
– 1 glavica kiselog kupusa i malo narezanog zelja
– 1 kg miješanog mljevenog mesa
– 1 velika glavica luka
– 1 velika šalica ječma
– šaka peršinovog lišća
– sol i papar
– crvena paprika u prahu
– lovorov list
– 50 dag suhog mesa po izboru (slanina, kobasice, rebra…)
PRIPREMA SARME:
1. U šalicu stavite ječam i napunite je toplom vodom te ostavite da stoji dok pripremate meso. U zdjelu stavite meso te dodajte nasjeckani luk, sol, papar, peršin i papriku. Potom dodajte i procijeđeno ječam te sve zajedno dobro izmiješajte.
2. Dno velikog i dubokog lonca prekrijte rezanim zeljem i potom na njega stavite suho meso. Listove kupusa punite mješavinom mesa i ječma te ih zamotajte u sarmice. Posložite ih u lonac, pospipajte po njima malo mljevene crvene paprike i prelijte toplom vodom. Količina vode ovisi o loncu, zapamtite da sarme moraju biti prekrivene vodom dok se kuhaju pa prema tome prilagodite količinu vode.
3. Ubacite u lonac lovorov list i kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata.
SAVJET: Ako ipak ne želite raditi sarmu s ječmom, samo ga zamijenite rižom i pripremajte jelo na isti način, piše Zadovoljna.