Kuhate krumpir za pire u vodi, e to je velika pogreška! Evo u čemu je tajna
Krumpir je poput spužve – upija tekućinu u kojoj se kuha. Ali, voda mu ne daje nikakvu aromu…
Pire krumpir je pravi klasik među prilozima. Većina ga priprema tako da oguli krumpire, skuha ih u vodi pa dobro zgnječi, nakon čega doda malo mlijeka, margarina, muškatnog oraščića, soli i papra. To je osnovni recept. Međutim, profesionalni kuhari tvrde kako uz pomoć jednostavnog trika pire može dobiti još bolju aromu.
Mlijeko umjesto vode
Naime, krumpir je poput spužve – upija tekućinu u kojoj se kuha, zbog čega se kasnije može lako zgnječiti u pire. Ali, voda ne daje pireu nikakvu aromu, stoga je najbolje krumpir odmah skuhati u blago posoljenu mlijeku. Tako će krumpir odmah preuzeti dio arome i biti kremast.
Osim toga, tijekom kuhanja dodajte malo gustina u mlijeko. Ako vam poslije bude trebalo još malo tekućine za pire, nećete morati dodavati hladno mlijeko iz hladnjaka, nego mješavinu mlijeka i gustina – to će zgusnuti i dodati aromu pireu.
Savjet za gurmane
Za još intenzivniji okus možete skuhati krumpir u vrhnju za kuhanje i začiniti s malo češnjaka te svježim začinskim biljem (poput majčine dušice ili ružmarina), piše Net.