Nova sudija tvrdi da posve krivo jedemo jabuke: Najhranjiviji dio je u onome što uvijek bacamo!
![](https://i0.wp.com/www.antenazadar.hr/wp-content/uploads/2015/09/Jabuka-voće-Foto-Zarapix-–-Pixabay.jpg?fit=1253%2C830&ssl=1)
Ako jedete jabuke na dnevnoj bazi, držeći se uzrečice da vam onda neće trebati doktor, postoji jedna stvar o kojoj biste trebali voditi računa. Naime, ako ne konzumirate jezgru ove voćke, vjerojatno propuštate njezine najhranjivije dijelove, tvrdi nova studija s Tehnološkog sveučilišta u Grazu, piše Today.
Osim vlakana i flavonoida, jabuke sadrže bakterije koje promoviraju zdrava crijeva, a većina tih bakterija nalazi se u jezgri voćke, uključujući stabljiku i sjemenke.
JEDNA JABUKA IMA 100 MILIJUNA STANICA DOBRIH BAKTERIJA
Studija je objavljena u časopisu Frontiers of Microbiology i kaže da jedna jabuka ima 100 milijuna stanica bakterija, ali ako bacite jezgru, konzumirate samo 10 milijuna ovih dragocjenih stanica.
Glavnina od 100 milijuna mikroorganizama u ljudskome tijelu obitava u crijevima, osobito u debelom crijevu. Crijevna flora sadrži dobre i loše bakterije. Dobre bakterije su neizmjerno važne za zdravo funkcioniranje organizma, pomažu probavi hrane, reguliraju imunitet, štite od drugih bakterija koje izazivaju bolesti i proizvode vitamine uključujući vitamin B12, tiamin, riboflavin, K vitamin koji trebamo za zgrušavanje krvi.
SJEMENKE MOGU BITI ŠTETNE, ALI SAMO U OGROMNIM KOLIČINAMA
Dobre bakterije uništava uzimanje antibiotika i drugih terapija lijekovima, pa se preporučuje jesti jogurt i jabuke za popravljanje zdravlja crijeva. Organske jabuke imaju puno više raznolikih bakterija nego konvencionalno uzgojene voćke.
Rezultati austrijskih znanstvenika sugeriraju da je dobro jesti cijelu jabuku, a puno ljudi vjeruje da je opasno jesti sjemenke voća, pa i jabuke jer sadrže cijanid. To je istina ali je malo kompliciranije. Da bi vam sjemenke naštetile morate pojesti više stotina komada, piše Telegram.