Ministrica kulture u Zadru najavila ulaganje od 20 milijuna kuna u centar podvodne arheologije

Kako je, nakon radnog posjeta Zadru, rekla ministrica Nina Obuljen Koržinek, Ministarstvo kulture i dalje će ulagati u obnovu zadarskoga Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju. Posjet je iskoristila i za sastanak sa zadarskim županom Božidarom Longinom i gradonačelnikom Brankom Dukićem.

Ove godine, kada se obilježava Europska godina kulturne baštine, upravo će u u Zadru biti održan središnji događaj u Hrvatskoj kojim će se to obilježiti, rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek i najavila daljnje ulaganje u obnovu crkve sv. Nikole, gdje od 2008. godine djeluje UNESCO-ov centar podvodne arheologije.

‘U suradnji s Gradom nastavit ćemo razvijati djelatnost podvodne arheologije. Dogovorili smo se da ćemo nakon završetka kompleksa, u kojem djeluju Međunarodni centar za podvodnu arheologiju i restauratorska radionica, nastaviti s obnovom cijelog kompleksa, što će uključiti i obnovu prostora crkve sv. Nikole’, rekla je ministrica i dodala da će se taj prostor, koji je otvoren za kulturne događaje, ‘staviti u punu funkciju kao središnje mjesto prezentacije svega što se događa u hrvatskoj podvodnoj arheologiji’.

Grad Zadar uložit će dodatni novac u pripremu dokumentacije te će se uključiti u sufinanciranje kroz ITU mehanizam, a cjelovit projekt stajat će oko 20 milijuna kuna.

U pratnji domaćina ministrica, Nina Obuljen Koržinek obišla je nekoliko zadarskih kulturnih ustanova, od Državnog arhiva i Arheološkog muzeja do Stalne izložbe crkvenih umjetnosti u sklopu samostana benediktinki Sv. Marije. Rekla je da u dogovoru sa Zadarskom nadbiskupijom i Gradom Zadrom slijedi obnova ugovora potpisanog prije 30 godina.

‘Obišli smo Stalnu izložbu crkvene umjetnosti koju sufinanciramo. To je najvrjednija zbirka sakralne umjetnosti cjelovito prezentirane u Hrvatskoj. Kako smo u okviru novoga Zakona o muzejima stvorili pretpostavke da se takve zbirke i formalno-pravno prepoznaju, u tom smislu smo razgovarali s nadbiskupom Puljićem i gradonačelnikom Dukićem o obnovi ugovora potpisanog prije 30 godina. Njega ćemo obnoviti, pa idemo u renoviranje prostora i izradu novog postava koji treba biti suvremeniji i koji će dati naglasak na iznimne vrijednosti koje se tu čuvaju, što će pridonijeti povećanju broja posjetitelja’, rekla je ministrica.

Na novinarsko pitanje što je sa sanacijom dijela podzida bedema u Parku Vladimira Nazora, konzervator Igor Miletić odgovorio je kako je, u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem ‘Nasadi’, napravljen projekt sanacije te da radovi nisu počeli zbog turističke sezone.

Odgovarajući na pitanje što se radi na kulturnoj baštini otkako je Zadar upisan na Popis svjetske baštine UNESCO-a, ministrica je istaknula kako je Grad Zadar upis zaslužio zato što se o baštini godinama primjereno skrbio. Konzervatorski odjel u Zadru, Kulturno vijeće u Zagrebu i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, u suradnji s Gradom Zadrom, sudjeluju u pripremi svih projekata obnove, rekla je, ističući da je odobren novac iz EU fondova te kako vjeruju da je to početak cjelovitog pristupa obnove kulturne baštine u Zadru i da se upisom pokrenuo novi ciklus.

Također je istaknula da je postignut dogovor da se ide u izradu konzervatorske podloge za Zadar, ‘što će biti iznimno važan temelj za sve planove upravljanja i razvoj kulturne baštine’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...