Poznati sudac otkriva zašto je trebalo ponoviti jedanaesterac Luke Modrića

S posljednjim kolom prve HNL u sudačku mirovinu otišao je Bruno Marić. Iako je bilo onih koji su ga osporavali, nesporno je da su ga prvoligaški igrači nekoliko puta izabrali za najboljeg suca sezone, a od igrača sigurno nitko nije objektivniji, piše večernji.hr.

– I dalje treniram, kao da ću i dalje suditi. No čudno je jer znam da je tome došao kraj, a čude mi se i supruga i susjedi zašto i dalje trčim – uz šalu kaže Bruno Marić. No sad, kad je prestao suditi, smije komentirati suđenje. Zanimalo nas je kako vidi dosadašnje suđenje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

– Dosad je bilo bolje nego na prošlom Svjetskom prvenstvu kada se puno griješilo. Istina je da sad suci imaju pomoć u odličnom alatu, u VAR-u – kaže Marić. VAR je mnogo puta ispravljao pogreške, možda bi suđenje bilo lošije da nije bilo videotehnologije.

VAR je mnogo puta ispravljao pogreške, možda bi suđenje bilo lošije da nije bilo videotehnologije.

Svidio mi se Senegalac

– Teško je reći kakvo bi bilo suđenje, ali mislim da su suci ipak bolji. Oni koji su i prije sudili sad su zreliji, jednostavno bolji. Pa čak i oni koji dolaze iz manje nogometnih zemalja, koji su nekoć bili problematični, sad nisu loši. Meni se svidio Senegalac Diedhiou. I oni koji su novi na SP-u, dobri su. Kad ste već izdvojili pozitivan primjer u Senegalcu, tko vam se nije svidio od vaših bivših kolega koji dijele nogometnu pravdu u Rusiji?

– Najmanje mi se svidio Amerikanac Geiger na utakmici Kolumbije i Engleske. No, sve u svemu, trebamo biti zadovoljni. Jeste li zadovoljni suđenjem koje je imala naša reprezentacija? – Mislim da svi možemo biti zadovoljni sucima na našim utakmicama.

Bojali smo se Argentinca

Pitane koji nam je sudio protiv Danske, a u taj smo susret ušli s puno igrača koji su imali po jedan žuti karton i lako smo mogli ostati bez nekoga za četvrtfinalni susret s Rusijom. No nismo izgubili nijednog igrača.

Ne smiju se micati

– To je jedna od stvari koje mi se sviđaju, ne samo zato što mi nismo dobili kartone. I u ostalim utakmicama u ovoj završnoj fazi suci ne potežu olako žute kartone, tako da možemo gledati najbolje igrače u tim važnim susretima – kazao nam je Bruno Marić.

Puno se priča o jedanaestercima, pogotovu sad kad ih ima puno u ovoj nokaut-fazi. Dosta je komentara na obrane Danijela Subašića i Kaspera Schmeichela. Znamo da pravila nogometne igre kažu da se vratari ne bi smjeli micati prije izvođenja jedanaesterca, a nismo vidjeli nijednoga koji se nije micao. A suci, što bi trebalo biti po pravilima igre, ne ponavljaju udarac.

– Postoje pravila nogometne igre, ali postoji, kako se kaže u žargonu, i pametno suđenje, ono što je uobičajeno. Po mojem mišljenju nije bilo na ovom Svjetskom prvenstvu nekakvih velikih kretanja vratara kojima bismo dobili nekakvu prednost u branjenju udarca da bi udarac trebalo ponavljati. Uvijek su se vratari micali, miču se i sada, ali po meni to nije bilo nedozvoljeno, osim u jednom slučaju – kaže Marić i objašnjava:

– Jedini jedanaesterac koji je trebalo ponoviti onaj je na kraju produžetaka kad je Schmeichel obranio udarac Luki Modriću. On je jedini izašao i dobio prednost i taj bih udarac ponovio. S malom ogradom, možda sam subjektivan jer se ipak radi o našoj reprezentaciji, ali u usporedbi s ostalim vratarima kod jedanaesteraca on je ipak otišao dalje – zaključio je Bruno Marić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...