Ravnatelji-branitelji; Prijeti li kriza upravljanja školama?

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, 16 je svibnja dala pismenu uputu osnovnim i srednjim školama, kao i đačkim domovima o prednosti nezaposlenih branitelja kod zapošljavanja na ravnateljskim mjestima. Uputu je u N1 studiju uživo komentirala predsjednica Udruge ravnatelja i ravnateljica Upravne škole u Zagrebu Suzana Hitrec, donosi N1.

“Nije samo prednost pri zapošljavanju, nego i prilikom same izborne procedure. Kad se zadovolje minimalni uvjeti, a to je osam godina staža u školi, kandidat koji ima potvrdu prednosti jedini ide u sljedeći postupak. Nama je to jako upitno. Iako je ovaj Zakon o braniteljima promijenjen u prosincu, do sada nismo dobili tumačenje pa smo sukladno tumačenju naših pravnika i drugih stručnjaka radnog prava protumačili da se ta prednost tumači pod jednakim uvjetima, kada se ispoštuje cijela procedura propisana zakonom o obrazovanju. Da samo u slučajevima kada bi bio jednak broj glasova, tada bi važila ta prednost. No ova uputa daje drugačije svjetlo na primjenu toga i automatski izbacuje iz procedure ostale”, kazala je Hitrec.

Sljedeći potez preispitivanje ocjene ustavnosti Zakona o braniteljima
“Svakako ćemo podnijeti zahtjev za preispitivanje ocjene ustavnosti jer smatramo da je riječ o velikoj diskriminaciji. Također nas brine što smo samo mi u sustavu obrazovanja dobili ti uputu, za ostale javne službe to ne znamo”, rekla je Hitrec te dodala da bi se zbog svega mogla očekivati i kriza upravljanja u školama.

Ministar branitelja Tomo Medved danas je rekao da on u spomenutoj odredbi ne vidi ništa sporno, no jesu li ravnatelji očekivali više zaštite od ministrice Divjak?

“Naravno, to je naše matično ministarstvo koje dobro poznaje koja je uloga škole i ravnatelja i da nijedna reforma neće uspjeti bez vrhunski motiviranog i osposobljenog ravnatelja”, odgovorila je Hitrec.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...