Treći u svijetu po broju zaštićenih pršuta, a proizvođači na koljenima: “Svatko može staviti oznaku Dalmatinskog pršuta bez posljedica”
Da se možemo dičiti vrhunskom gastronomijom, zdravom hranom i namirnicama koje nastaju na prirodan i autohton način dokazuje i podatak da je Hrvatska čak treća zemlja u svijetu po broju zaštićenih pršuta.
Oznaku izvornosti nose Istarski, Drniški i Krčki, a oznaku zemljopisnog podrijetla Dalmatinski, među kojima i oni zadarskog kraja.
No, kada država nije majka, već maćeha, malo taj podatak znači za same proizvođače ove gastro delicije.
Na pitanje je li mu proizvodnja i vrijednost samog proizvoda porasla dobivanjem oznake zaštite, vlasnik pršutane Puntica iz Vinjerca Slavko Ćoza kratko i jasno odgovara “I ne baš!”.
Pa u čemu je problem? U nedostatku kontrole, kaže nam i nastavlja:
– Naše je tržište preplavljeno svim i svačim. Deklaraciju dalmatinski pršut može staviti gotovo bilo tko, bez ikakvih posljedica. Tu je podbacilo resorno ministarstvo čije službe ne obilaze prodajna mjesta i ne kontroliraju da li proizvođači imaju potrebne deklaracije, registracije, certifikate…, kazuje nam Ćoza uz zaključak kako su se hrvatski proizvođači autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ionako već naučili individualno boriti protiv nepravde i aljkavosti sistema, pa će tako i nastaviti.
– Navikli smo. Jedino nam preostaje boriti se svojom kvalitetom, zaključuje.