U kilogramu srdele u Zagrebu čak 82 komada, provjerili smo stanje u Zadru

Najmanja dopuštena dužina srdele je 11 cm, papaline i inćuna 9 cm.
Iako nas sve više plaše bruxelleskim birokratima i kvotama na izlov “prelovljene” male plave ribe u Jadranu, u kilogramu sredele na zagrebačkom Dolcu nađu se čak 82 komada. Potrošači nakon kupnje brzo shvate da su nasamareni i da kupljena riba zapravo ni nije srdela, tek možda trećina, a ostatak papaline i pokoji inćun!
Ivan Damir Birkić, član uprave biogradskog Adria Octopusa i Udruženja ribarstva HGK, kaže kako papalina nigdje nema, tek u Riječkom kanalu i Novigradskom moru pa nije teško reći odakle je stigla ta sitna “srdela”.
Na području Dalmacije, tvrdi on, ribari ne love sitne srdele. Statistika njegova ulova kaže kako on u ovom dijelu godine lovi manje od 47 komada u kilogramu srdele, u prosjeku duge 14-15 cm, dok je inćuna u prosjeku 41 u kilogramu.
– Sitna plava riba na ribarnice u unutrašnjosti stiže isključivo s područja Rijeke i Novigradskog mora – objašnjava Birkić. Svaka generacija srdela zauzima određena područja na kojima se hrani, a tu se zadržava manja plava riba stara do godine dana. Dalmatinska ide u izvoz, kazao je za Večernji.
Naš fotoreporter posjetio je zadarsku ribarnicu gdje se na licu mjesta uvjerio u Birkićeve riječi. Ponuda je dobra. U već kasnijim jutarnjim satima dočekalo ga je 10 kašeta punih svježe srdele duge 15-ak centimetara.