OPREZ: Objavljen popis namirnica koje ne smijete zamrzavati
Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune..
Neke od namirnica koje ne treba stavljati u duboko zamrzavanje i zašto:
Kuhana tjestenina
Zamrzavanjem će se uništiti i okus i tekstura tjestenine. Naime, tada tjestenina uvlači vlagu u sebe pa zbog toga postaje gnjecava.
Već odmrznuta hrana
Ponovno zamrzavanje takve hrane može biti opasno za zdravlje jer se bakterije tako brže razmnožavaju. Ali, odmrznutu hranu možete ponovno zamrznuti ako je prije toga skuhate.
Umaci
Posebno oni na bazi brašna ili kukuruznog škroba, jer gube strukturu, prenosi
Kečap
Ako pokušate zamrznuti kečap, to neće utjecati na vaše zdravlje, ali hoće na užitak u jelu. Naime, postati će vodenast.
Pržena hrana
Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.
Avokado
Vrlo je osjetljiv pa će dubokim zamrzavanjem izgubiti svoju teksturu.
Svježi začini
Listići će nakon odmrzavanja postati smećkasti i gnjecavi. Želite li zamrznuti svježe začinsko bilje, napravite to ovako – nasjeckajte ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda, prelijte vodom i zamrznite. Kasnije kockice dodajte u jelo.
Konzervirana hrana
To nikako nemojte raditi jer može eksplodirati. Osim toga, kada je hrana konzervirana, nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može jako dugo stajati.
Krušne mrvice
Imaju tendenciju postati mekane, odnosno promijeniti teksturu pa zamrzavanje nije dobra opcija čuvanja krušnih mrvica.
Krastavci
Oni sadrže puno vode pa će zamrzavanjem izgubiti teksturu, a time i svoj okus, objavio je 24sata
U duboko zamrzavanje nije dobro stavljati umake za salate u bocama, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krumpir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke i pivo. Također, idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stupnjeva Celzijusovih, otkriva Visualistan.