Kako izgleda proizvodnja vlastitog piva? Objašnjavaju Zadranke Ana i Maja

Ekipi portala Finjak djevojke iz Brloga objasnile su kako izgleda proizvodnja craft piva.

Njihova pivovara danas je prepoznata među hrvatskim pivoljupcima, a pivo Plavuša proniknulo se u jedno od najboljih craft piva hrvatskog podneblja.

Iako ne raspolažemo službenim informacijama, nekako nam se sama od sebe nameće teza da je pivarstvo uglavnom rezervirano za muškarce. Činjenica je da u pivovarama ima puno fizičkog posla, a i na tržištu muškarci prevladavaju kao potrošači piva.

 

 

Kako izgleda proizvodnja craft piva?

Proizvodnja piva započinje mljevenjem slada. Slad je specijalno prerađena (“slađena”) i osušena žitarica, prvenstveno ječam i pšenica.

Mljeveni slad se miješa s vrućom vodom i taj se postupak naziva ukomljavanje.

Nakon jednog sata smjesa se procijedi i dobiva se slatka tekućina, tzv. sladovina, koja se kuha jedan sat zajedno sa hmeljem, koji služi kao začin, konzervans i daje gorčinu pivu.

U maloj pivovari kao što je naša dok se kuha pivo je kaotično, vruće i zabavno.

Finalni proizvod dobiva se nakon mjesec dana
Nakon kuhanja pivo se mora brzo ohladiti i staviti u fermentor (bačva od 1100 l s vlastitim hlađenjem) na 18 C, gdje fermentira oko dva tjedna.

Poslije primarne fermentacije pivo se stavlja u boce s otopinom šećera na gaziranje ili karbonizaciju. Tako pivo stoji još uobičajeno deset dana, nakon čega je pivo spremno za puštanje u promet.

Dakle od prilike traje mjesec dana od kuhanja do prodaje.

Od opreme imamo kotao gdje kuhamo pivo, bačvu u kojoj se ukomljava, pumpe, termometre, hladilo i fermentore (tri za sada).

U naše pivo idu tri vrste slada i četiri vrste hmelja, kvasac i voda.

I to je to , nefiltrirano i nepasterizirano, blonde ale pivo.

Trenutno proizvodimo oko 4000 l piva mjesečno.

Kako plasirati novo pivo na tržište?
Za uspjeh craft pivovare nije potrebno samo napraviti super pivo, već ga treba i kvalitetno predstaviti javnosti.

S obzirom na to da je Plavuša prepoznata od strane mnogih pivoljubaca, sigurni smo da su u Brlogu uspjeli u plasiranju piva na tržište. Evo, kako je to izgledalo:

“Plavuša je prvi put ugledala širu javnost na Zadar Craft Beer Festivalu. Reakcije su bile odlične.

U početku smo imale unaprijed dogovoreno nekoliko lokala u kojima smo, nakon plasiranja Plavuše na tržište, prodavale.

Super stvar kod crowdfunding kampanje je što dobiješ puno više od iznosa koji tražiš. Mi smo dobile marketing, tako da su ljudi čuli za naše pivo.

Otada se priča širila sve više i van Zadra i danas prodajemo na oko 50 lokacija u Hrvatskoj.

Zašto ste nazvali pivo Plavuša?

Priča s nazivom piva zapravo je prilično jednostavna. Plavuša je Blonde Ale (stil svijetlog piva).

Naziv je dobila direktnim prevođenjem blondie s engleskog. Volimo reći da je Plavuša naš doprinos razbijanju rodnih stereotipa i otklon od nametnutih rodnih uloga”, objašnjavaju Ana i Maja.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...