Udruga ljubitelja vina odabrala tri najbolja kuhana vina na zadarskom adventu
Udruga ljubitelja vina u Zadru „Vinum“ proglasila tri najbolja kuhana vina na zadarskom adventu: 1. Mjesto Hedonist dining & Hang out, 2. Mjesto Mala kućica i 3. Mjesto-Pegula.
Jučer je „Vinum“ – Udruga ljubitelja vina u Zadru organizirala kušanje kuhanohg vina na adventskom sajmu na Trgu Petra Zoranića, u sastavu stručnog žirija s ciljem podizanja kvalitete proizvoda.
Sudjelovalo je 17 ugostitelja a proglašena su najbolja tri ugostitelja – kućice: 1. Mjesto osvojila je kućica Hedonist dining & Hang out, 2. Mjesto Mala kućica i 3. Mjesto kućica Pegula. Udijelilo im se priznanje za osvojeno visoko mjesto uz simboličnu nagradu, butelju vrhunskog vina. Dodijeljeno je i posebno priznanje za inovativnost u pripremi kuhanog vina koje je osvojila Mala kućica.
Kušanje je vršio stručni žiri uduge u sastavu: Filip Erceg – predsjednik udruge i poznati ocjenjivač maslinovih ulja, Renato Kraljev poznati zadarski kuhar, Ivan Stiblik – jedini zadarski sommelier 3. Stupnja, Manuela Plohl – idejna začetnica Udruge i vinski connoisseur i Matko Bačinić – ocjenjivač maslinovih ulja i vinski poznavatelj.
Udruga ljubitelja Vina „Vinum“ koja je još uvijek u postupku osnivanja nastala je kao odgovor modernih vremena za potrebom visoke vinske kulture kako u Hrvatskoj, tako i u Zadru. Predsjednik Udruge je Filip Erceg, potpredsjednik Mario Vuksan, a tajnica i idejna osnivačica Udruge Manuela Plohl.
Već na samom početku broje 50-at članova. Udruga ljubitelja vina okuplja sve vinske entuzijaste, kako profesionalnog tako i amaterskog kruga na jednom mjestu. Na ljeto 2017. godine rođena je ideja o vinskoj udruzi koja bi okupljala enologe, sommeliere, connossiere ili jednom riječju ljubitelje vina na jednom mjestu.
Glavne misije udruge su: promicanje kulture vina s posebnim naglaskom na zadarsku regiju, promicanje hrvatskih vina u nacionalnom i međunarodnom okruženju, poticanje istraživanja i razvoja novih tehnologija, susreti i druženja članova, izdavanje publikacija, organizacija obrazovnih tečajeva, izložba, degustacija i raznih drugih kako kulturnih tako i eno-gastro događanja. Usredotočeni su na promicanje odgovornog konzumiranja i kulture vina na nacionalnoj razini.