Tri vrste božićnih kolačića koje može napraviti baš svatko!

Božić je sve bliže, a vi ste u potpunom strahu jer ste ove godine zaduženi za obiteljski ručak. Nema razloga za paniku, ovo su recepti za tri slastice koje možete napraviti i zatvorenih očiju.

Ovih blagdana iznenadite sebe i obitelj slatkim zalogajima koji su jako jednostavni za pripremu, a izrazito ukusni. Čak i ako niste vješti u kuhinji, ova tri recepta pomoći će da se to promijeni, donosi Tportal.

Damini poljupci

Sastojci:

140 g lješnjaka, tostiranih
140 g brašna
100 g maslaca
100 g šećera prstohvat soli
55 g tamne čokolade
Priprema

Tostirane lješnjake sameljite dok ne dobijete teksturu nalik onoj od palente. Mljevene lješnjake dodajte prosijano brašno, maslac narezan na kockice, šećer i sol te sve rukama dobro izmiješajte. Smjesa bi trebala biti glatka i kompaktna, a ako nije, još je malo izmijesite.

Dobivenu smjesu podijelite na tri, četiri jednaka dijela i od svakog napravite valjke debljine dva centimetra. Pazite da budu glatke i da se ne pojavljuju pukotine u smjesi.

Valjke hladite dva do tri sata u hladnjaku zamotane u prozirnu foliju ili, ako želite ubrzati proces, ubacite ih u zamrzivač na 20 – 30 minuta. Pećnicu zagrijete na 160ºC i na lim stavite papir za pečenje.

Svaki valjak narežite na jednake komade debljine od oko centimetra te ih među dlanovima modelirajte u kuglicu.

Dobivene kuglice slažite na papir za pečenje i pecite 10 do 15 minuta, ovisno o jačini pećnice ili dok ne dobiju lagano zlatnu boju. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohlade. U zdjeli na pari rastopite čokoladu i kad se malo ohladi, kad je još mlaka, na jedan keks stavite malo čokolade i poklopite drugom polovicom kolačića. Kad ste ih sve spojili, ostavite ih da se čokolada stvrdne.

Kolačići s marmeladom

Sastojci:

400 g brašna
200 g maslaca
100 g šećera
3 žumanjka
3 žlice vrhnja
Priprema

Od sastojaka napravite jedinstvenu masu, tijesto koje ćete potom razvaljati na debljinu od pola centimetra. Kad je tijesto pretvoreno u ‘palačinku’, igrajte se kalupima. Bilo bi zgodno da su u obliku bora, kuglice, Djedice, soba, zvijezde… Dok puštate mašti na volju i stvarate slatku božićnu vojsku, zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Pecite ih 15 minuta, a potom izvadite da se ohlade. Nakon što se ohlade povežite po dva ista oblika i između njih namažite marmeladom po želji. Nakon toga ih ukrasite, nacrtajte im grane, kuglice, oči, uši…  Blagdani su, opustite se i šarajte!

Muffin

Sastojci:

90 g kakaa
2 dcl vruće vode
370 g glatkog brašna
1 žličica sode
1 žličica praška za pecivo
sol
vanilin šećer
250 g maslaca
350 g šećera
4 velika jaja
kiselo vrhnje
Za kremu :

3 slatka vrhnja
450 g tamne čokolade
šećer po želji
Priprema

U vruću vodu uspite kakao i promiješajte. Izmiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Otopite maslac i šećer na pari, a zatim ih izmiješajte mikserom. Nakon što se smjesa ohladi, dodajte jedno po jedno jaje i miješajte. Zatim dodajte mješavinu vode i kakaa i sjedinite masu. Smjesi zatim dodajte suhe sastojke i na kraju kiselo vrhnje. U kalupe za stavite papirnate košarice (ili ništa ako koristite silikonske kalupe) i u njih do ulijevajte pripremljenu smjesu. Pecite ih na 180 stupnjeva, oko 15-ak minuta. Kad vrijeme prođe, pustite ih da se ohlade.

Priprema kreme

Zagrijte slatko vrhnje i dodajte razlomljenu čokoladu i šećer te miješajte dok se ne otope. Smjesa se treba zagrijavati, ali ne prokuhati. Imajte strpljenja. Potom je maknite s vatre i pustite da se ohladi. Prelijte preko muffina i oslikajte jestivim bojama. Izrada ovih kolačića zabavit će velike i male pa pozovite mališane da se pridruže kreativnoj radionici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...