Sjetimo se 5 bezvremenskih ljetnih hitova uz koje smo svi voljeli plesati!

Ako ste se kojim slučajem propustili ukopčati na ovogodišnji ultimativni ljetni hit, velika je vjerojatnost da ste općenito iskopčani od ostatka svijeta. Zanimljivo, Luis Fonsi nije prvi Portorikanac koji je osvojio eter i plesne podije diljem svijeta, a u to osvajanje krenuo je preko Portorika i jedan veliki španjolski ljetni hit. Podsjećamo vas na glazbene uspješnice i njihove plesne koreografije koje su pokorile svijet i prije ‘Despacita’, donosi Tportal.

Kaoma – Lambada
Za razliku od Severine, za Kaomu danas samo rijetki znaju, a upravo je prepjevom velikog hita ovog francusko-brazilskog benda naša pjevačica 1989. na Zagrebfestu krenula u osvajanje publike. Riječ je o pjesmi ‘Lambada’ s kojom je Kaoma poharala glazbene ljestvice diljem svijeta i prodala više od 15 milijuna primjeraka albuma ‘Worldbeat’ na kojemu se pjesma nalazila. Za Los Kjarkas i ‘Llorando Se Fue’ još je vjerojatnije da danas nitko ne zna, a riječ je o bolivijskom bendu i njihovoj pjesmi iz 1981. iz koje je ‘Lambada’ i nastala, i to ne direktno. Naime, ovu nešto sporiju bolivijsku baladu 1986. je s portugalskim prijevodom autorizirala i malo ubrzala brazilska pjevačica Marcia Ferreira pod nazivom ‘Chorando se foi’, a Kaoma je ‘Lambadu’ izvodila kao cover te pjesme. Los Kjarkas su ih uspješno tužili za plagiranje, jer za objavu tog singla nisu tražili njihovo dopuštenje. Unatoč svemu, cijeli je svijet plesao Kaominu ‘Lambadu’.

Los del Rio – Macarena
Za veliki hit španjolskog dua Los Del Río legenda kaže (čitaj: Wikipedija) da je nastao spontano na privatnoj zabavi koju je pripremio organizator njihovog koncerta u Venezueli tijekom turneje po Latinskoj Americi 1992. godine. Kao malo iznenađenje za goste, među kojima je bio i bivši predsjednik Carlos Andrés Pérez, nastupila je lokalna učiteljica flamenca, a njezino plesno umijeće toliko je oduševilo Antonia Romera Mongea, polovicu Los del Ríja, da je spontano izrecitirao stihove koji su se kasnije našli u pjesmi. Iako se ne zove tako, Monge joj je izgovorio nešto kao ‘dajte svome tijelu radost, Magdalena, jer vaše tijelo daje radost i lijepe stvari’. Pjesma je snimljena u više verzija, a njeno flamenco rumba pop fusion izdanje postiže uspjeh u Španjolskoj, Kolumbiji i Meksiku. U Portoriku  je bila neslužbeno dio izborne kampanje i bili su joj izloženi brojni turisti s kruzera pa je ubrzo postala hit u gradovima SAD-a s velikim Latino zajednicama. Svjetsku popularnost stekla je 1996. kad je objavljen njezin remix s engleskim tekstom, zahvaljujući DJ-u iz trija Bayside Boys kojega su u majamijskom klubu u kojem je radio često tražili ‘Macarenu’. Bayside Boys remix je osvojio prvo mjesto na Billboard Hot 100 u kolovozu 1996. i ostao na vrhu ljestvice četrnaest tjedana.

Ricky Martin – María
Dok je ‘Macarena’ polako kruzerom putovala u SAD iz Portorika jedan je Portorikanac svoju ‘Mariu’ iskrcao direktno u Ameriku. Svoj prvi međunarodni hit, pjesmu ‘Maria’ s trećeg albuma ‘A Medio Vivir’, Ricky Martin objavio je kao singl u SAD-u 1995. a vrlo brzo i u ostatku svijeta. Poharala je top ljestvice i prodana u više od 5 milijuna primjeraka, kiteći se dijamantnim, platinastim i zlatnim nakladama po Europi i Australiji. Za pjesmu su snimljena čak četiri video spota, a popularnosti joj je pridonijela i brazilska telenovela ‘Salsa e Merengue’ koja ju je uzela za naslovnu glazbenu temu.

Mr. President – Coco Jambo
Pjesma o dizanju, spuštanju, srcu i sreći njemačke dance skupine Mr. President žarila je plesnim podijima 1996. Dok se pjevušenje uz muški vokal još nekako i moglo suspregnuti, pozivu vokalistice ‘zapjevajmo svi – ajaje Coco Jambo ajaje, rijetko tko je mogao odoljeti. Pjesma je dosegnula vrhove mnogih europskih ljestvica, a Mr. President su s njom uspjeli ući i na američki Billboard Hot 100 u rujnu 1997. te zauzeti 21. mjesto.

 

Lou Bega – Mambo No. 5 (A Little Bit of…)
Njemački glazbenik Lou Bega objavio je 1999. debitantski album ‘A Little Bit of Mambo’ s kojeg je najviše odjeknula pjesma ‘Mambo No. 5 (A Little Bit of…)’, a čiju je izvornu verziju pedeset godina ranije kao plesnu jive pjesmu snimio kubanski glazbenik Dámaso Pérez Prado. U Beginoj izvedbi pojačanoj vokalnom izvedbom pjesma je doživjela svjetsku slavu. Našla se u vrhovima glazbenih ljestvica diljem kontinentalne Europe, a u Francuskoj je postavila rekord boraveći na prvom mjestu 20 tjedana. I u dalekoj Australiji zauzela je prvo mjesto i tamo provela osam tjedana te postala najprodavaniji singl te godine. Na Billboardovom Hot 100 u SAD-u doesegnula je u studenom 3. mjesto. Činjenicu da je Bega za pjesmu napisao tekst, a od Pradovog izvornika upotrijebio samo rifove, koji se po njemačkim zakonima ne mogu zaštititi autorskim pravom, njegovi su producenti sudskim putem tražili prava od Pradovog zastupnika na njegovu ostavštinu. Njemački je sud nakon sedam godina odbio zahtjev Beginih producenata, ali obzirom na Begin značajan doprinos pjesmi presuđeno je da se pjesma potpisuje kao suautorstvo Prada i Bege.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...