Eugen Novaković iz Posedarja, vlasnik OPG-a: “Smokva je isplativija od masline!”

Posljednjih godina trend, može se čak reći i moda, bilo je saditi masline. Smokva je bila praktično posljednja stvar na pameti ljudima. Tko će saditi smokvu, brati je usred najvećih vrućina i to se ne može urediti odjednom, nego više puta se treba vraćati na nju. Bez obzira na sve to Eugen Novaković svima odgovara da je smokva isplativija kultura od masline, piše AgroKlub.

Naime, njegov OPG Eugen Novaković iz Posedarja kod Zadra bavi se tradicionalnim načinom uzgoja, preradom i prodajom proizvoda od smokava i maslina. Posebno se izdvajaju delicije od suhih mljevenih smokava (okruglice i valjušci od suhih smokava uvaljanih u med i orah; med i kokos; sok od bazge, energetske pločice, smokvenjaci, kobasice od suhih smokava, džemovi od smokava) koji su prepoznate i van Hrvatske (Beč, Singapur).

Proizvodi sunca, mora, kamena i ljubavi

Ima svoju zemlju i okrenuo se njoj. Danas ima smokve, masline, seoski turizam, a upravo se proslavio po svojim smokvenjacima. To su prvenstveno smokvenjak te valjušci i okruglice od smokve, soka od bazge, meda i oraha. Obrađena smokva ima svoju cijenu – bilo u džemu, smokvenjaku, valjušcima ili okruglicama. Ona je sto posto iskoristiva. Treba se okrenuti domaćim kulturama. Nije samo smokva zanimljiva, tu je i murva koja je poznata po svojim blagonaklonim koristima za ljudsko zdravlje.

– Paleta naših proizvoda broji preko 20 različitih delicija od smokava sve do ekstra djevičanskog maslinovog ulja (dobitnci smo dvije zlatne medalje na ovogodišnjem Noćnjaku održanim u Jelsi na Hvaru) i kantarionovog ulja. Također, naš OPG možete pratiti pod brendom ‘Blago našeg kraja’ gdje redovito naše klijente upoznavamo s procesom branja, sušenja na dasci i izrade naših proizvoda kako i sa cjelokupnim radom našeg tima, (supruga i troje djece). Od tog proizlazi i naš slogan “Proizvodi sunca, mora, kamena i ljubavi” jer su svi ti čimbenici bitni za naš finalni proizvod, poručio je Eugen Novaković.

OPG Eugen Novaković koji postoji 11 godina ima 3,5 ha zemlje na 2,5 ha je 800 komada maslina, 2 vinograda 1.000 kom i 200 smokava. Smilje se nalazi u Lici u Mazinu. Najvažnija je raznolikost da proizvoda ima cijele godine, ljubav i male količine. Ne koriste ništa od kemijskih sredstava, aditiva ni konzervansa. Ponosan je, jer čega god se dotaknu prodaju: 10 različitih oblika iste smokve, kobasice od smokava, mljevena suha smokva, energetske pločice za spotraše.

Više pročitajte na AgroKlubu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...