Orahovac: Evo što sve liječi i kako ga napraviti!

Krajnji je trenutak da napravite domaći orahovac – liker od zelenih oraha. Ovaj liker osim što je vrlo fin, u narodnoj se medicini koristi kao lijek za probavne tegobe, ali i štitnjaču.
Osim toga, orahovac jača krv i uspješno liječi anemiju.
Nedozreli plodovi oraha čija je sredina još uvijek mekana, a ljuska još nije otvrdnula, bogati su vitaminom C i jodom. Upravo jod pomaže kod oslabljenog rada štitnjače, odnosno hipotireoze.
Također, liker pomaže kod proljeva, zatvora, žgaravice, nadustosti, čak grčeva i želučanih infekcija, piše Agroklub.
Priprema likera
Sastojci:
- 12 mladih, zelenih oraha
- 40 dkg šećera (možete koristiti i med)
- 1 litra domaće rakije (šljivovica, lozovača)
- Prema želji možete dodati 4 klinčića ili 4 zrna kave, ploške nešpricanog limuna ili naranče, ovisno o tome kakvu dodatnu aromu želite.
Orahe prvo dobro operite i posušite krpom. One manje samo zarežite, a veće prerežite na polovice. Limun operite, narežite na ploške. U većoj staklenoj posudi (dunst boci) koju možete dobro zatvoriti pomiješajte rakiju i šećer (med) te miješajte da se rastopi. Dodajte orahe, limum, klinčiće/kavu te još jednom dobro promiješajte.
Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svakodnevno je malo protresite, ali bez otvaranja.
Nakon 40 dana liker procijedite kroz gazu, prelijte u običnu bocu i držite na tamnom i hladnom mjestu.
U slučaju hipotireoze, dnevno pijte 1 čašicu likera, ujutro, natašte. Kod želučanih tegoba i anemije pijte 1 čašicu ujutro i 1 navečer.