U petak izložba slika na svili “U ritmu srca” Marije Višić-Guina

U petak, 7. travnja 2017., u 19 h u Gradskoj loži, otvara se izložba U RITMU SRCA. Izložba koja se sastoji od originalnih i unikatnih slika na svili i keramike autorice Marije Višić-Guine. Riječ je o 60. samostalnoj izložbi autorice koja se otvara u sklopu ŽUPANIJSKIH DANA 2017. godine, a koja se odnosi na najnoviji, kao i dio presijeka njezina stvaralaštva posljednjih nekoliko godina.

O autorici:

MARIJA VIŠIĆ-GUINA, likovna pedagoginja, keramičarka i slikarica, rođena je 1936. godine u Kaštelima kod Splita. Slikarstvom se počela baviti još u Učiteljskoj školi u Splitu. Njezin rad je već tada bio zapažen. Tijekom školovanja mentori su joj bili istaknuti pedagozi i slikari Ante Franičević, Mario Kotlar i Mladen Veža.

Kao nastavnica likovne kulture s velikom ljubavlju odgaja generacije. Bila je i prva mentorica likovne umjetnosti studentima nekadašnjeg zadarskog Filozofskog fakulteta. Uz predan rad u prosvjeti izlaže na kolektivnim izložbama. Godine 1981. otvara svoju prvu samostalnu izložbu u Zadru koja je vrlo dobro prihvaćena. Od tada je priredila, uključujući i izložbu u Ritmu srca, šezdeset samostalnih izložbi i sudjelovala na preko dvjestopedeset kolektivnih izložbi. Na poziv izdavačke kuće “Les images du monde” iz Pariza počinje izlagati na brojnim skupnim izložbama u inozemstvu: Francuskoj, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Makedoniji, Češkoj, BiH, Kanadi, Kaliforniji, Argentini, Meksiku, Vijetnamu, Rusiji, Japanu, Armeniji, Španjolskoj, itd.

Tijekom duge i vrlo plodne karijere bila je uvrštena u više od sto dvadeset enciklopedija, periodika, knjiga i različitih prikaza, osvrta i kritika u tisku, na televiziji i ostalim medijima. Posebno se može istaknuti: Dizionario Enciclopedico d’ Arte Moderna e Contemporanea, Who’s Who of Women, Who’s Who in International Art, 1993-2017., 2000 Outstanding Artists and Designers of XXth century – England…).

Važno je istaknuti i njenu humanitarnu i donatorsku aktivnost kao i dvije međunarodne akademske titule, te  nagradu za životno djelo koje joj je dodjelila Zadarska županija 2004. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...