KineDok 3 u Zadru; U klubu ACME pogledajte „Cinema, mon amour“ i još deset naslova iz ciklusa dokumentarnih filmova

I ove godine Zadar se uključuje u projekt KineDok u četvrtak, 13. travnja kada će gledatelji u prostoru kluba ACME s početkom u 20.30 sati imati priliku pogledati film „Cinema, mon amour“
Ciklus autorskih dokumentarnih filmova istočne i središnje Europe prema selekciji zagrebačkog Restarta i praškog Instituta dokumentarnog filma ponovo će biti predstavljen u programu ACME KineDok 2017. kojeg na zajedničko gledanje donose udruge Antropop i Zadar snova uz podršku Filmskog ureda Zadar.
Filmski klub KineDok je platforma koja se zalaže za alternativnu distribuciju koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova. Program proizlazi iz češkog Instituta dokumentarnog filma IDF i nudi filmove iz nezavisne produkcije koji najčešće obrađuju aktualne društvene teme, a puštaju i gledaju se na mjestima koja nisu kino dvorane.
Kako je i nama u Hrvatskoj blizak problem kino dvorana iz starih vremena koje se polagano raspadaju i odlaze u zaborav kao prvi film izabran je Cinema, mon amour, priča iz Rumunjske o Victoru Puriceu – upravitelju, bivšem projekcionistu i dugogodišnjem ljubitelju filma. Pozivamo vas na prvu projekciju.

O filmu „Cinema, mon amour“

Generacije odrasle uz pokretne slike na velikom platnu, prepoznat će ljubav prema mirisu, atmosferi i ugođaju kino dvorane za čiji se opstanak bori Viktor Purice u filmu Cinema, Mon Amour. Menadžer, bivši kinooperater i doživotni kinofil uz svoje dvije vjerne zaposlenice pokušava Panoramsko kino Dacia u Rumunjskoj spasiti od propadanja. Nakon što je proživio zlatno doba kinematografije, Viktor sanja povratak dobrih starih dana u hladnu raspadajuću dvoranu svog drugog doma. Čak i ako to znači da će gledatelje dovući za rukav, skuhati im čaj i odvesti ih doma nakon projekcije.

O KineDok-u…

KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova.
U 2017. bit će prikazano 16 dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe na 20 netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj, Norveškoj i Poljskoj.
KineDok program proizlazi iz češkog Instituta dokumentarnog filma IDF čiji je cilj pružati aktivnu potporu dokumentarnim filmovima i nezavisnim produkcijama s područja centralne i istočne Europe.
U Hrvatskoj program KineDok koordinira udruga Restart iz Zagreba, a u Zadru ga organiziraju Zadar snova i udruga Antropop u suradnji s Filmskim uredom Zadar.

Zašto KineDok?

KineDok program zamišljen je na način da se dokumentarni filmovi iz nezavisne produkcije, a koji najčešće obrađuju aktualne društvene teme, prikazuju i gledaju na mjestima koja nisu kino dvorane. Cilj je dokumentarni film približiti svim skupinama društva te ih upoznati s medijem filma ali i potaknuti na promišljanje društvenih tema te aktivizam.

O Zadru snova..

Neprofitna građanska organizacija Zadar snova osnovana je 1997. godine s misijom promocije i produkcije suvremenih scenskih i izvedbenih umjetnosti i kulturnog aktivizma, a udruga ANTROPOP osnovana je 2014. godine s ciljem popularizacije antropologije i etnologije te stvaranja kulturnog sadržaja. I ove godine KineDok program realizirat će se u prostoru kluba ACME. Svaki mjesec prikazat će se po dva filma, a projekcije će ići četvrtkom u 20:30.

Program KineDok 2017 u klubu ACME donosi 10 naslova o kojima će se moći pročitati u posebnim najavama dok zainteresirani mogu informacije pronaći na stranicama https://kinedok.net/hr te http://antropop.wix.com/platforma i https://www.facebook.com/acmezadar.  Dođite i pogledajte intrigantne priče o ljudima poput vas, s ljudima poput vas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...