11 “zdravih” namirnica koje nutricionisti ne žele jesti
Da nije sve zdravo što se reklamira kao zdravo, znaju posebno nutricionisti koji doslovno okreću očima kada na policama trgovina vide sve te lažne “zdrave” proizvode. Većinu njih i vi već prepoznajete kao laž – zašećerene voćne jogurte, sokove “bez šećera” i “visokim udjelom voća”, nutritivno vrlo slabe žitarice i mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masti.
Uglavnom – namirnice koje izazivaju više štete nego koristi, posebno ako ste uvjereni da se njima zaista zdravo hranite.
Ali, to nisu jedine vrste namirnica koje nutricionisti nikako ne bi preporučili, a za neke od ovih namirnica opasno ćete se iznenaditi!
1. Kruh od cjelovitog zrna
Smatra se zdravim, možda i najzdravijim na policama trgovinama, ali činjenica je zapravo da kruh od cjelovitog zrna pšenice ne donosi one prednosti kakvima se smatra. Naime, pod visokom temperaturom pečenja kruha zrno pšenice gubi popriličan udio minerala, vitamina i fitokemikalija koje obično nalazimo u cjelovitom zrnu, bez toplinske obrade. Osim toga, u takve se kruhove obično stavlja čak četiri puta više aditiva kojima je cilj očuvati njegovu svježinu, što znači da baš i nisu onoliko “čisti i zdravi” kako se smatra.
Puno bolja i zdravija varijanta, kaže Daphne Olivier, certificirana dijetetičarka iz Louisiane, je kruh napravljen od proklijalih zrna pšenice. To je najzdraviji kruh kojeg možete jesti.
2. Instant zobene kaše
Posebno one “s okusima”. Zobena kaša smatra se vrlo hranjivim i uravnoteženim obrokom, posebno za jutro, jer imaju visok udio vlakana i dobrih nutrijenata, ali definitivno nisu sve zobene kaše takve. Ove instant varijante s dodanim okusima, pa iako i oni bili zdravi – cimet, javor, smeđi šećer; u sebi imaju znatno veći udio šećera od dozvoljene, te jako visok udio natrija.
Zato dobro pazite da takvi instant proizvodi ipak budu zdraviji – s udjelom šećera manjim od 6 posto i s manje od 140 miligrama natrija po obroku. Sve iznad toga baš i nije zdravo.
Bolja je stoga varijanta čista zob, bez primjesa, koju ćete zasladiti po svom i obogatiti dodatnim vlaknima u obliku voća. To je zdravi doručak.
3. Industrijska tjestenina s povrćem
Doista, tko vjeruje da je takva tjestenina nutritivno puno bogatija od obične?
Zato radije odaberite manje porcije integralne tjestenine ili jednostavno porciju tjestenine zamijenite povrćem, a možete uživati i u još zdravijoj varijanti – napravite svoj spaghetti squash od bundeve.
4. Čips od povrća
Tvornički čips je čips – jednako nezdrav i ako je krumpir, i ako je od tikvica. Naime, tu nije problem sama namirnica koliko je problem što se svi čipsevi peku u velikim količinama zasićenih masti koje su naravno jeftinije za masovnu proizvodnju
Zato umjesto tvorničkog napravite sami sebi svoj zdravi čips – od mrkvica, kelja, tikvica – pečene u zdravim varijantama masnoća.
5. Kupovni smoothieji
Neki proizvođači čak odlaze u takve krajnosti da umjesto voća koriste kupovne, zašećerene sirupe od voća i zgušnjavaju ih s običnim mlijekom i aditivima po čemu vam samo jedan kupovni smoothie može dati i više od 2.000 kalorija – oko 30 grama masti i 15 do čak 100 grama dodanih šećera.
6. Maslac od kikirikija sa smanjenim udjelom masti
Ako se zna da su masti iz prirodnog maslaca od kikirikija dobre masti, onda ih nipošto ne treba izbacivati. I ne samo to. Dokazano je da takvi proizvodi imaju gotovo istu kalorijsku vrijednost zbog dodanih šećera kojima se zapravo nadomješta taj manjak masti.
Ne bacajte novac i kupujte pravi maslaca, bez ikakvih dodataka, i uživajte u njemu umjereno.
7. “Zdravi” smrznuti obroci
Ovakvi gotovi obroci, ma koliko zdravo izgledali zapravo vam donose ovo: manjak nutrijenata zbog kojih ćete vrlo brzo opet osjetiti glad, te višak natrija kojima se, kao i svakom procesiranom proizvodu, čuva svježina. No isto tako taj vas isti natrij uzrokuje zadržavanje vode u organizmu i uopće smeta procesu kolanja vode u nama.
8. Sušena govedina
Iako slovi kao zdrava, svaki sušeni mesni proizvod u sebi također ima preveliku količinu soli. Zato je čak i sušena govedina loš izbor. Iako će organizmu na brzinu omogućiti dosta proteina, količina soli trebala bi vas ipak odvratiti od takve hrane.
9. Lažni mesni proizvodi
To je “meso” namijenjeno vegetarijancima koje, osim što ne donosi puno pravih proteina, donosi čitav niz loših sastojaka kao što su prerađene bjelančevine soje, canola ulje, umjetna bojila i ksantan guma. Iako djeluju jednostavni za pripremu radije ih zamijenite pa makar i konzervom slanutka, graha, skuhajte na brzinu leću i obrok obogatite orašastim voćem i sjemenkama.
10. Pereci
“Pereci su u osnovi izrađene od šećera”, kaže Cara Walsh, dijetetičarka iz Kalifornije. “Procesirani ugljikohidrati ne sadrže gotovo ništa hranjivih tvari koje su korisne za zdravlje. Od njih se doslovno nitko ne može nahraniti pa ih stoga treba u širokom luku zaobići kada ste gladni. Oni će vas napuhati, ali će vas svakako bolje nahraniti bilo što drugo iz kategorije prave hrane.
11. Umaci i dresinzi za salate bez masnoća
Mnogi ljudi pretpostavljaju da će se umacima bez imalo masti spasiti od kalorija, ali je činjenica da ćete tako automatski sabotirati bržu apsorpciju svega onog dobrog što ste pojeli u salati. Posebno ako vam je salata puna zelenila koje su ustvari pune vitamina lako topljivih upravo u dobrim mastima. Zato će umak bez imalo dobrih masti spriječiti kompletnu apsorpciju hranjivih tvari i esencijalnih minerala, vitamina i antioksidansa koji nas štite od svega pa ih je važno iskoristiti što bolje i što više. U dobrim mastima koje su, zna se, sastavni dio zdrave, uravnotežene prehrane, piše Index.hr.