Prisjest će vam; Evo od čega se sve proizvode gumeni bomboni
Rijetki ljudi ne vole žvakati gumene bombone, tako šarene i mirisne. Za njima su posebno “luda” djeca koja su u stanju pojesti cijelu vrećicu bez predaha. Ali, kada bi ljudi znali kako nastaju, rijetki bi ih ponovo stavili u svoja usta, a još rjeđe u dječja, piše 24.hr.
Ti preslatki slatkiši nastaju od otpada – od kože koja u tvornicama mesa ostaje nakon obrezivanja životinja, najčešće goveda i svinja. To se posebnim procesima pretvara u želatinu koja se osim u gumenim bombonima, koristi za pripremu mnogih slastica, voćnih jogurta, preljeva za salate… Želatina se proizvodi i ukuhavanjem životinjskih tetiva, kostiju itd.
Želite li biti sigurni da ne jedete želatinu u slatkišima, jer ste možda vegetarijanac, dobro proučite deklaraciju proizvoda. Ako se ne spominje, a piše da ima pektina, tada ste sigurni. Pektin je biljnog podrijetla (dosta ga ima u jabukama) i služi kao prirodni zgušnjivač