Donosimo 7 pravila za moderne ljubitelje vina
Vino je do danas puno napredovalo, od pića rezerviranog za ušminkane kraljeve i restorane za koje vam je potrebna večernja haljina ili sako do pića koje je dostupno baš svima.
Stoga ima smisla malo razmisliti o uštogljenim pravilima iz prošlog stoljeća i malo ih prilagoditi današnjem načinu života. Pročitajte 10 modernih pravila pomoću kojih i vi možete postati pravi poznavatelj i ljubitelj vina.
Slobodno stavite crno vino u hladnjak na nekoliko minuta
Pravilo koje kaže da bi crno vino trebalo servirati na sobnoj temperaturi pomalo je zastarjelo. Istina je da okus vina postaje “življi” kako temperatura raste, no sobne temperature danas znaju biti vrlo visoke a na visokim temperaturama vino postaje bljutavo te gubi svoje voćne note.
Bijelo vino ne smije biti servirano prehladno
Pravilo da se bijelo vino servira hladno nije pogrešno, međutim samo bi vina lošije kvalitete trebala biti servirana ledeno hladna kako bi (loš) okus bio manje izražen. Ako pijete kvalitetno bijelo vino nemojte ga previše rashladiti jer ćete tako izgubiti sve nijanse okusa.
Koristite čaše za konjak
Ovo nije uvijek pravilo, ali doista vam treba dovoljno velika čaša kako bi vino malo “prodisalo” (ipak je dugo vremena bilo u zatvorenoj boci). Restoran u kojemu se nalazite možda nema velike okrugle čaše za vino, stoga slobodno zatražite čašu za konjak – bit će dovoljne.
Nemojte pretpostavljati da poznajete okuse svih vrsta vina
Kod vina vrijedi pravilo “što više znate, to zapravo manje znate”. Okus određene vrste vina ovisit će puno faktora stoga neće svaki pinot noir imati isti okus. Možete zasaditi potpuno isto grožđe u Kaliforniji i Južnoj Africi ali okus će biti drugačiji – zbog drugačijeg tla, klime, načina berbe i same pripreme grožđa za proizvodnju.
Nemojte podcjenjivati vina s metalnim čepom
Vina s “običnim” čepovima zapravo su jako dobra. Naravno, manje je pompe i rituala prilikom otvaranja boce ali navojni čepovi idealni su za svježa vina. Većina vina u svijetu zapravo su svježa vina, koja će se konzumirati unutar nekoliko godina od proizvodnje i za koja nije predviđeno nastave stariti u boci.
Kombinacije hrane i vina ne moraju biti konvencionalne
Dobro vino i dobra hrana uvijek idu zajedno, stoga pravila poput “Odrezak se slaže samo s crnim vinom.” i “Riba se slaže samo s bijelim vinom.” zapravo nemaju puno smisla. Postoje fantastična crna vina koja se odlično slažu s ribom kao i bijela vina koja se izvrsno slažu s crvenim mesom.
Prvih nekoliko gutljaja neće vam pružiti cijelu sliku o vinu koje pijete
Ako ste u potrazi za novim najdražim vinom vjerojatno ga nećete pronaći na događajima kao što je kušanje vina. Jedan gutljaj neće vam ispričati cijelu priču budući da se vino lagano mijenja s vremenom. Pokušajte popiti čašu vina, pričekajte sat vremena i natočite drugu čašu – vino se promijenilo i razvilo još bolji okus, piše portal Fini recepti.