Kuhate s maslinovim uljem? Donosimo nekoliko istina i mitova o tome
Maslinovo ulje tradicionalno je temeljno ulje na području Mediterana, koristi se u brojnim kulinarskim aplikacijama koje zahtijevaju izvor masnoća. Može poslužiti i kao couvert, marinada, prirodni konzervans, otapalo za čuvanje bilja i hrane te masnoća pri pripremi kolača i slastica.
Pri sljubljivanju maslinova ulja i hrane aroma i snaga ulja mora biti usklađene s ostalim sastojcima. Pritom blaga, slatka ulja najbolje pristaju uz ribu, a pikantnija se slažu s gorkim povrćem kao što su raštika, radič i rukola te jelima snažnijih aroma.
Ulja blažeg okusa i voćnog mirisa mogu se upotrebljavati za salate i dodavanje u već gotova jela ili se koristiti u spremanju slastica.
Maslinovo ulje tradicionalno je temeljno ulje na području Mediterana, koristi se u brojnim kulinarskim aplikacijama koje zahtijevaju izvor masnoća. Može poslužiti i kao couvert, marinada, prirodni konzervans, otapalo za čuvanje bilja i hrane te masnoća pri pripremi kolača i slastica.
Pri sljubljivanju maslinova ulja i hrane aroma i snaga ulja mora biti usklađene s ostalim sastojcima. Pritom blaga, slatka ulja najbolje pristaju uz ribu, a pikantnija se slažu s gorkim povrćem kao što su raštika, radič i rukola te jelima snažnijih aroma. Ulja blažeg okusa i voćnog mirisa mogu se upotrebljavati za salate i dodavanje u već gotova jela ili se koristiti u spremanju slastica.
Više o ovoj temi pročitajte na portalu Večernjeg lista…