6. gastrofestival Benkovački prisnac iznova oduševio mnogobrojne posjetitelje

U subotu navečer u drevnom Benkovcu nadomak antičke Asserije održavao se šesti po redu gastrofestival Benkovački prisnac 2016. Uz druge autentične manifestacije kojima zadivljuju, Grad Benkovac i gradska Turistička zajednica i ovom prigodom mogli su zadovoljno trljati ruke, budući je manifestacija privukla mnogobrojne posjetitelje iz cijele Zadarske županije i šire. U centru grada na granici Bukovice i Ravnih kotara sve je bilo u znaku prisnaca, a Šetnica kneza Branimira podređena ovoj autohtonoj deliciji koja se na ovim prostorima sprema stoljećima. Pod budnim okom gastronomskih stručnjaka, 25 ekipa sudjelovalo je u pripremanju prisnaca, dok je zajednica žena Katarina Zrinski posebno za ovu prigodu priredila nekoliko prisnaca od kojih je prihod od prodaje bio u humanitarne svrhe. Novac će biti doniran jednom potrebitom učeniku kako bi pomogli roditeljima da i njihovo dijete poput druge djece bude spremno za novu školsku godinu. Osim lijepe humanitarne geste povezane uz Benkovački prisnac, tu još nije bio kraj, jer onaj najveći za Guinnessa ponovno su ispekli članovi KUD-a Branimir. Uz mega pladanj, tepsiju ili roštijeru, divovsku peku za divovski prisnac izradio je meštar Boris Čirjak iz Pristega, a nakon što je sve to prije tri godine poslužilo u obaranju Guinnessova rekorda, kao što vidimo još su u uporabi. Osim vrijednih domaćica i ljubavi u pripremanju prisnac i nešto dobre volje, svi sastojci za prisnac moraju biti svježi i domaći, a nakon što se pripremi, peče se ispod peke oko 40 minuta i poslužuje na loparu (tko nema ognjište, može i u pećnici). Za gigantski prisnac upotrijebljeno je 20-ak kilograma sira i vrhnja, 100-injak jaja, 10-ak kilograma brašna, nešto soli i mlake vode odnosno surutke, a po završetku zahtijevnog posla s ponosom su zadivljenim posjetiteljima pokazali gotov proizvod, kolač koji još od antičkog doba ima dugu tradiciju pripremanja. Osim degustacije prisnaca, upoznavanjem s načinom pripreme ove poslastice, mnogobrojni posjetitelji mogli su isprobati i upoznati mnoge druge autohtone proizvode benkovačkog kraja, Bukovice i Ravnih kotara. Uz prisnac, fritule, kroštule, bajame, suhe smokve, voćne likere, maslinova i eterična ulja i proizvoda od lavande, našlo se tu izvornih suvenira, nakita, zdravog meda, ali i baklava i muffina, šarenih balona i plastikarije što je pokazatelj miješanja različitih kultura i utjecaj globalizacije u 21. stoljeću. No unatoč tome, glavne su zvijezde autohtoni proizvodi, proizvodi duge tradicije pravi promotori benkovačkog kraja. Jedinstveni je ovo gastrofestival koji iz godine u godinu sve više obara rekorde posjećenosti i stječe nove poklonike.

Feed me
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...