Kratki vodič odabira najsvježije ribe na ribarnici
Nutricionistica Mirna Trumbetaš objašnjava kako prepoznati dobru ribu u ribarnici. Ima li spasa nama laicima?
Za kupnje ribe i ostalih morskih plodova treba biti oprezan i paziti kako se bira. U srednjemu vijeku rekli su da se riba čuva od izlaska do zalaska sunca, a onda se baca u more. Tako to treba biti jer se u ribi koja dugo stoji povećava količina histamina koji izaziva otrovanje a nije termolabilan tako da ga termičkom obradom nećemo uništiti.
Upozorila nas je i na način skladištenja ribe. Naime, za prodaje mora ju se držati na ledu.
Kada kupujemo ribu važno je vidjeti jesu li oči bistre i pune a škržni otvori svijetloružičasti sa specifičnim mirisom mora, ljuske trebaju biti priljubljene i ne smiju otpadati, u svježe ribe koža je čvrsta, elastična i s metalnim sjajem, sluz je ravnomjerno raspoređena, a analni otvor stisnut.
Koju ribu odabrati? Pročitajte na ordinacija.hr.