Velika galerija: Trodnevni eno, eko, gastro, etno događaj u Biogradu na Moru: Gastro stol 2016.
Nakon svečanog defilea biogradskom rivom u petak, trodnevna manifestacija – jedanaesti po redu Gastro stol 2016. – Festival izvorne hrane, pića, delicija, suvenira i folklora za početak turističke sezone u Biogradu na Moru napokon je i službeno otvoren. Gostujuće glazbene skupine, Gradska glazba, Biogradske mažoretkinje, folklorne skupine, Tovareća mužika, Neretvanski lađari, Vitezovi vranski sudjelovali su u defileu, a nakon toga raspoređeni duž rive i na dvije pozornice zabavljali su puk. Na pozornici ispred Gradske uprave nastupali su grupa Point, Zaratino band, klapa Mirakul, Free Way, brojna kulturno umjetnička društva. A na onoj drugoj većoj i grandioznijoj, koja je postavljena u Ribarskoj luci na rivi, nastupali su klapa Rišpet, Kočani orkestar, klapa Bunari i Donat te Magic 70.
Šarolikost proizvoda, što domaćih, što inozemnih izlagača, iz Mađarske, Slovenije, Italije, Poljske, na izložbeno – prodajnim štandovima pak je privukla nešto manji broj posjetitelja no što smo navikli. Gužve je bilo osjetno manje nego prethodnih godina. Svoje je autohtone proizvode predstavljalo nešto više od 300 izlagača, a znalo ih je prethodnih godina do sada biti i znatno više. Golemi 60-metarski šator na novoobnovljenom mulu, u kojem su se odvijale pressice te spremala gala večera za uzvanike, privlačio je pozornost i običnih ljudi. Ono što je pak najavljivano kao vrhunac Gastro stola 2016. prilikom otvorenja, gastro show u velikom šatoru, namijenjeno je uvaženim gostima i uzvanicima. Među njima su bili ministar turizma RH Anton Kliman, ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, osiječki dožupan Željko Kraljičak, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Stipe Knežević i drugi uzvanici, gradonačelnici prijateljskih gradova iz Slovenije i Makedonije. Njima su čak šest slijedova autohtonih domaćih delicija pripremali masterchefovi David Skoko i Veljko Barbieri, Lana Klingor Mihić, Dragan Jovanović, vlasnik biogradske konobe „Bazilika“ Mirko Poljak te mladi kuhari iz srednje škole pod vodstvom svojih mentora Marina Banovića i Jakova Vulina. Na gala večeri dominirala su jela od tune koje je Biogradu donirala tvrtka generala Ante Gotovine.
Pripremanje besplatne hrane u organizaciji Turističke zajednice, od brudeta, rižota i gulaša, do pečene ribe, započelo je istovremeno u 20 sati na pet različitih punktova na biogradskoj rivi, kako je najavljivano, a namijenjeno svim ostalim posjetiteljima, građanima Biograda i turistima. Na štandu Vrane d.d. iz Jankolovice svježeg povrća iz Ravnih kotara u svim bojama nije manjkalo, uz golemu fritaju na središnjem dijelu rive. Za fritaju od nevjerojatnih 2 400 jaja, da ne zagori brinuo je Paulo Mateljan, kuhar iz zadarskog hotela Bastion. Kuhari Ilirije d.d. standardno su, kao i svake godine, doprinijeli gastronomskom užitku. Izuzetno susretljiv mr.sc. Ivo Eškinja, bivši direktor Turističke zajednice grada Biograda na Moru, u čije vrijeme su se u Biogradu odvijali razni međunarodni i svjetski spektakli i koje su prenosili mnogi svjetski mediji, pristao je tek na fotografiju, a na izjavu kad se sve obiđe i kad se slegnu dojmovi, kazao je. Na rivi smo sreli Maricu Tolić, bivšu odgajateljicu Dječjeg vrtića Biograd, koja je i u svojoj poznoj dobi neumorna te je na štandu izlagala svoje vlastite rukotvorine. Tik uz slike s morskim motivima, ulja na platnu slikarice Marije Balen, u ponudi je bilo pravo domaće ekstra djevičansko maslinovo ulje „Mateo“, koje proizvodi i puni Mate Vulelija. Poljički soparnik OPG-a Šarić tradicionalno se pripremao i to na dva mjesta, pred očima mnogih znatiželjnika. Biogradski Coctail bar „Pocco Locco“ smješten u park šumi Soline istovremeno je u sklopu ovog događaja također imao otvorenje za narednu turističku sezonu, a na rivi su osim štanda s ponudom imali pravi mali show s coctail majstorima – akrobatima, koji su izvodili na moru. Vid Pribilović iz „Grand Buffet Belvedera“ izrazio je zadovoljstvo ležernom atmosferom festivala i manjkom gužve. Udruga za promicanje kvalitete življenja „Jadranski kovač“ na svom je štandu izlagala ručno izrađene suvenire s morskim motivima i materijalima. Zadrani Nada i Branko Budanko izlagali su svoje vlastite suvenire od školjaka. Po brojnim drugim izložbeno – prodajnim štandovima bilo je dosta unikatnih suvenira od bračkog kamena, maslinovog drva, hvarske lavande, eteričnih ulja, ručno rađenih ženskih torbica, kožne obuće i ljetnih sandala, kvalitetno izrađenih drvenih dječjih igračaka, alata i brojnih drugih ručno izrađenih proizvoda, meda, sira, oraha…Nama domaćima posebno interesantni su bili domaći slavonski proizvodi iz kontinentalnih dijelova Hrvatske, poput čvaraka, domaće pancete, kobasice i kulena. Zaista se moglo naći za svakog po nešto i dobre zabave. No međutim, kritike također nisu izostale. „Daleko najlošiji Gastro stol do sada, iako je i prijašnjih godina znala pasti kiša kao i ove. Oni isprekidani stolovi se nisu pokazali kao najidealnije rješenje, sve se razvodnilo, organizacijski nije dobar posao napravljen. Jedino su oni plavi stolnjaci bili odlični!“, komentar je posjetiteljice s Facebook događaja „Gastro stol 2016.“ TZ Biograd na Moru. Unatoč kritičarima, Biograd na Moru u srcu Jadrana ovom je trodnevnom manifestacijom postao ne samo centar Dalmacije, već Hrvatske, a i šire, mjesto u kojem se izvornim suvenirima, bogatom gastronomskom ponudom i zvucima folklora doživjela cijela Hrvatska.