“Zgroženi smo ukidanjem invalidnine, nitko ne želi preuzeti nadležnost”

S izmjenom propisa u Zakonu tumačenja zakona dijagnoza i pravilnika o bolestima, mijenja se i status djece s Downovim sindromom koja će tako  ostati bez 1250 kuna mjesečno.

Naime, po novom Zakonu, djeca s Downovim sindromom nemaju mentalnu retardaciju. Bez invalidnine je do sada ostalo njih dvadeset, a prema riječima Suzane Periše, predsjednice Udruge za Down sindrom Zadarske županije, roditelji su u strahu kako će upravo oni ostati bez prijeko potrebne invalidnine koja ionako ne pokriva mjesečne troškove koji su zbog posjeta defektolozima i logopedima, visoki. Udruga broji 35 djece.

– Za sada u Zadarskoj županiji nikome nije ukinuta invalidnina ali zgroženi smo činjenicom da se ovako postupa s djecom za koju se tvrdi da nemaju mentalnu retardaciju budući da je poznato da se radi o trajnom stanju koje se ne mijenja. Nitko ne želi preuzeti nadležnost. Vremena su teška i tih 1250 kuna je itekako potrebno djeci i roditeljima koji posjećuju privatne defektologe i logopede dva puta tjedno a za jedan sat plaćaju od 150 do 300 kuna, kaže Periša i ističe kako se roditelji djece sa Down sindromom koja su uključena u redovnu nastavu, susreću sa mišljenjem kako tom djetetu zbog toga nije ni potrebna novčana naknada.

– Nitko ne pita koliko je trebalo truda i vremena da bi se to dijete prilagodilo – kaže Periša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...