Žgaravica vas ubija? Evo nekoliko savjeta!
Žgaravica vam ne da mira? Ponekad je dovoljno promijeniti neke svakodnevne navike da se stanje sa stvaranjem previše kiseline u želucu poboljša. Evo savjeta:
1. Što prije prestanite pušiti
Pušenje potiče lučenje želučane kiseline i žgaravicu, uz sve ostale štetne učinke na organizam, pa treba razmisliti o prestanku pušenja, upozoravaju liječnici.
2. Jedite često i žvačite sporije
Opustite se dok jedete, stres povećava lučenje želučane kiseline. I ne pretrpavajte želudac velikim količinama hrane – jedite od četiri do pet manjih obroka na dan.
3. Ne ljutoj hrani, ali i čokoladi
Izbjegavajte ljutu hranu, citrusno voće, češnjak, gazirana pića… Izbacite masnu hranu, čokoladu, jake čajeve, kavu i alkohol jer izazivaju opuštanje donjeg sfinktera jednjaka.
4. Bol ublažavaju banana i riža
Što češće trebali biste jesti zob, rižu, mlijeko i fermentirane mliječne proizvode. Pomažu i bademi, banana, koromač, đumbir, aloe vera te čaj od kamilice, koromača, anisa i pelina.
5. Dobro je žvakati žvakaću gumu
Povremeno žvačite gume za žvakanje jer pojačavaju stvaranje sline, koja pomaže ublažiti pečenje u jednjaku tako što neutralizira želučanu kiselinu koja je ušla u jednjak.