Vegetarijanci mogu spasiti svijet?

Vegetarijanci stvarno mogu spasiti svijet, pokazalo je novo istraživanje koje je procjenjivalo učinke vegetarijanske prehrane na zdravstvo i svijet u cijelini, a pokazalo se da takav način prehrane može uštedjeti tisuće milijardi dolara.

Kako? Jednostavno, rezultati pokazuju da bi se smanjenom konzumacijom mesa i povećanim unosom voća i povrća, u svijetu bi se do 2050. spriječilo nekoliko milijuna smrti na godinu, znatno bi se smanjile emisije stakleničkih plinova, auštedjele bi se milijarde dolara za zdravstveni sektor i borbu protiv klimatskih promjena.

Neuravnotežena prehrana odgovorna je za velik dio zdravstvenih tegoba diljem svijeta, a naš sustav prehrane proizvodi više od četvrtine plinova s učinkom staklenika, kaže voditelj znanstvene studije Marco Springmann iz Oxford Martin Programme on the Future of Food.

Znanstvenici su proučavali četiri modela prehrane – uobičajeni, vegetarijanski, veganski te zdravu prehranu s općim smjernicama o preporučenim količinama voća i povrća te ograničenim unosom crvenog mesa, šećera i kalorija.

Čak i prehrana s tim općim smjernicama mogla bi spasiti 5,1 milijuna smrti na godinu sve do 2050. Veganska prehrana, koja isključuje konzumaciju svih životinjskih proizvoda uključujući jaja i mlijeko, spasila bi od smrti čak 8,1 milijuna ljudi.

Kad je riječ o klimatskim promjenama, ako bi se svijet vodio tim smjernicama o zdravoj prehrani,emisije plinova s učinkom staklenika smanjile bi se za 29%, dok bi vegetarijanska prehrana te emisije smanjila za 63%, a veganska za 70%.

Nadalje, promjene prehrane uštedjele bi od 700 milijarda do 1000 milijarda dolara na godinu za liječenje i bolovanje, dok bi ekonomska korist od smanjenja emisija stakleničkih plinova donijela uštedu od 750 milijarda dolara, tvrdi studija.

Znanstvenici su otkrili da bi se tri četvrtine svih koristi proizašlih iz takvih promjena prehrane ostvarile u zemljama u razvoju, a ako bi se mjerio učinak po glavi stanovnika on bi bio najveći u razvijenim zemljama gdje se jede najviše mesa i gdje je najprisutniji problem pretilosti.

Studija se bavi i regionalnim razlikama te savjetuje kakve bi intervencije najviše odgovarale pojedinoj regiji.

Tako bi manja konzumacija crvenog mesa polučila najveći učinak u istočnoj Aziji, na Zapadu te u Latinskoj Americi, a povećan unos voća i povrća smanjio bi smrtnost u Južnoj Aziji i subsaharskoj Africi.

Manji unos kalorija značio bi manje pretilih ljudi, a to bi snažno poboljšalo zdravlje stanovnika istočnog Mediterana, Latinske Amerike i zapadnih zemalja.

No provedba tih promjena ne bi uopće bila lagana. Da bi se prešlo na prehranu koja se drži općih preporuka o zdravoj prehrani trebalo bi za 25% povećati konzumaciju voća i povrća u cijelom svijetu te za 56% smanjiti unos crvenog mesa.

Svo stanovništvo u svijetu trebalo bi konzumirati 13% manje kalorija.

“Ne očekuje se da svatko postane vegan”, kaže Springmann te dodaje da bi već “zdravija i ekološki održivija prehrana mogla bi biti korak u pravom smjeru”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...