Sali: Predavanje o preradi i konzumaciji maslinova ulja
Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, u suradnji s Udrugom senzornih analitičara maslinova ulja Olea Zadar, organizira u Salima predavanje “Čuvanje maslinova ulja od prerade do konzumacije”.
Nakon predavanja održat će se vođena degustacija na kojoj će se maslinari i potrošači maslinova ulja upoznati s razlikama između ekstradjevičanskog, djevičanskog i lampante maslinova ulja.
Prema riječima Mladenke Mašina iz Udruge Olea, cilj predavanja i radionica je promicanje proizvodnje i konzumacija visokokvalitetnih maslinovih ulja te obuka maslinara i potrošača kako da prepoznaju pravo maslinovo ulje sa svim njegovim kvalitetama i manama.
– Posebno je važno educirati proizvođače i potrošače o svim blagodatima koje donosi korištenje ekstradjevičanskog maslinova ulja, što ponekad predstavlja velik problem u područjima gdje se proizvodi maslinovo ulje na tradicionalan način. Sve veći broj proizvođača i kupaca traži dobra maslinova ulja jer je porasla svijest o njegovu pozitivnom utjecaju na zdravlje, dodaje Mašina.
Predavanje će se održati u prostorijama Općine Sali, u nedjelju, 6. ožujka u 15 sati. Predavač je prof. Šime Marcelić, a vođenu degustaciju održat će članovi Udruge Olea.