Recept za uskršnju šunku koji uvijek uspijeva
Šunka je svinjski but obrađen na različite načine, dimljeni i usoljeni obično se priprema za uskršnju trpezu. Iako postoje brojni načini njegove pripreme kod nas najpopularniji je kuhanje mesa na kosti u vodi s dodatkom minimalnih začina, piše Zadovoljna.hr.
Sastojci:
– šunka
– lovorov list
– svježi peršin
Priprema:
1. Dan prije pripreme točnije 24 sata ranije šunku stavite u hladnu vodu koja će iz nje izvući višak soli. Šunku zarolajte, povežite je sa špagom kako bi zadržala svoj oblik, blanširajte je u malo vode te je nakon kratkog vremena stavite u novi lonac s hladnom vodom u koji ste stavili lovorov list i peršin.
2. Nakon toga šunku kuhajte računajući kako je ½ sata kuhanja potrebno po kilogramu šunke. Kada je šunka gotova, omotajte je aluminijskom folijom i pritisnite težim predmetom kako bi zadržala svoju teksturu i formu koja će spriječiti da se meso raspadne prilikom rezanja.
3. Najmanje tri sata šunku ostavite da odstoji i nakon toga je režite na tanke šnite, poslužite uz hren, mladi luk i rotkvice.