Dijelovi namirnica koje bacamo, a izuzetno su zdravi
Hrana može biti lijek ako se koristi kako treba, a najveće pogreške koje radimo je – bacanje dijelova namirnica koji su zdravi i korisni za organizam zato što mislimo da nisu jestivi.
Evo nekoliko stvari koje ne bi trebali baciti nego iskoristiti zbog svih blagodati koje pružaju.
Kora luka – ne služi samo za bojanje pisanica, jer je prebogata kvercetinom, sastojkom koji jača imunitet i snižava krvni tlak. Sačuvajte koru i ubacite je u juhe, gulaše i variva, pa izvadite prije jela.
Kora lubenice – prebogata citrulinom, važnom aminokiselinom koja poboljšava krvotok. Ubacite komade lubenice s korom u jači blender, dodajte malo naranče i dobit ćete ukusan i zdrav smoothie
Listovi brokule – puni vitamina A, C i kalcija, više nego ostatak brokule, stavite ih u juhe i variva
Sjemenke dinje – prepune vlakana, proteina, magnezija i vitamina E, a peku se u pećnici kao i bučine sjemenke
Stabljika blitve – kad je ljubičasto-crvena, to znači da je bogata karotenoidima, snažnim antioksidansima i vitaminom K, koji čuva zdravlje kostiju. Ubacite ih u bilo kakvu fritaju i uživajte