Čak 34 države ne mogu hraniti svoje stanovništvo

Agencija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je da danas 34 zemlje u svijetu, od kojih 80 posto u Africi, nemaju dovoljno hrane za svoje stanovništvo zbog ratnih sukoba, suše i poplava. U izvještaju objavljenom prošlog tjedna FAO navodi kako su ratni sukobi u Iraku, Siriji, Jemenu, Somaliji i Centralnoafričkoj Republici imali pogubne posljedice na poljoprivrednu proizvodnju, čime je dodatno pogoršana humanitarna kriza u tim zemljama, piše Agrobiz.

Ti sukobi su negativno utjecali i na situaciju u susjednim zemljama u kojima su utočište našle brojne izbjeglice, koje na taj način iscrpljuju i njihove prehrambene mogućnosti. Kako se navodi, Kongo se suočava ne samo s problemom zbrinjavanja 100.000 izbjeglica iz Centralnoafričke Republike već i sa oko 1,5 milijun iseljenih zbog sukoba na istoku zemlje, kao i sa oko pola milijuna ljudi pogođenih poplavama koje je izazvao El Nino.

FAO takođe ukazuje i na to kako su suše koje je izazvao El Nino drastično smanjile procjene poljoprivrednih prinosa u Južnoj Africi, Maroku i Alžiru, kao i u većim dijelovima Središnje Amerike i Kariba. U izvještaju se, međutim, dodaje da su uglavnom povoljni izgledi za dobru žetvu u sjevernim dijelovima i većini azijskih zemalja.

FAO procenjuje da će ove godine prinos žitarica u svijetu iznositi 723 milijuna tona, što je za 10 milijuna  manje od rekordnog prinosa u 2015.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...