5 blagodati jabučnog octa
Jabučni ocat ima sjajne učinke na zdravlje, pa bi bilo krajnje vrijeme da ga počnete koristiti umjesto kupovnog industrijskog. Evo koje sve blagodati daje:
Loš zadah – ocat je jedan od prirodnih sastojaka, koji pomažu u borbi protiv lošega zadaha. Navodno je dovoljno pomiješati vodu s jednom žličicom octa i grgljati dva puta na dan, ujutro i uvečer i loš bi zadah trebao postati prošlost.
Mršavljenje – smanjuje masnoće i održava razinu šećera u krvi zbog svojih sastojaka, pa nije čudo da se ocat povezuje i s lakšim gubitkom viška kilograma. Ispitanici jedne japanske studije, koji su svakodnevno konzumirali 15 do 30 mililitara octa dnevno lakše su mršavjeli. Usto su izgubili i masne naslage na području trbuha i struka te prema nalazima imali manje masnoća u krvi
Poboljšava probavu – jabučni ocat sadrži enzime zbog kojih se hrana lakše razgrađuje pa, osim kod mršavljenja, pomaže i kod probave. Mješavina vode i octa pola sata prije obroka trebala bi utjecati na poboljšanje probave
Snižava loš kolesterol – konzumacija jabučnog octa u dva mjeseca može bitno smanjiti štetne lipide koji pridonose visokim razinama kolesterola i triglicerida kod ljudi koji pate od hiperlipidemije odnosno viška masnoća u krvi, pokazala je jedna studija. Pozitivan utjecaj ocat ima zbog klorogenične kiseline koja reducira kolesterol LDL.
Suzbija apetit i potiče osjećaj sitosti – kiselina je čarobni sastojak octa, koji suzbija apetit. Upravo zahvaljujući kiselini, ocat smanjuje glikemijski indeks namirnica, zbog čega smo dulje siti, jer šećer iz hrane sporije ulazi u krvotok i održava razinu inzulina.