Isplati li se trošiti na organski proizvedenu hranu?

Zdrava prehrana nije baš niti jeftina, reći će vam svatko tko je krenuo u avanturu nabavke hrane iz organskog uzgoja, pa se postavlja pitanje isplatili se potrošiti više i kolika je zapravo korist od organski uzgojene hrane.

Cijene su bitno veće već i kod najobičnijeg povrća poput mrkve ili celera, a kad dođemo do mlijeka i mesa, cijena je obično višestruko veća i tu nastaje najveći problem sa zdravom hranom.

No, nakon ovog istraživanja odluka bi vam mogla biti lakša, jer je analiza 196 istraživanja o mlijeku i 67 o mesu pokazala da te namirnice iz organskog uzgoja imaju i do 50 posto veći udio antioksidansa, minerala i omega-3 masnih kiselina od tvornički proizvedene hrane.

Uz to, imaju i manji udio masnih kiselina povezanih s povećanjem rizika za bolesti srca, što uz povećani udio već spomenutih omega-3 masnih kiselina znatno smanjuje mogućnost problema sa srcem i krvnim žilama.

Sve u svemu, meso i mlijeko iz organskog uzgoja pokazalo se kao stvarno zdrava hrana, bez pretjerivanja i ušminkavanja podataka, tako da se svaka kuna uložena u njih višestruko vraća kroz bolje zdravlje.

A zdravlje je ipak najvažnije, nije li?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...