Isplati li se trošiti na organski proizvedenu hranu?
![](https://i0.wp.com/www.antenazadar.hr/wp-content/uploads/2022/04/nema_fotografije.png?fit=1600%2C900&ssl=1)
Zdrava prehrana nije baš niti jeftina, reći će vam svatko tko je krenuo u avanturu nabavke hrane iz organskog uzgoja, pa se postavlja pitanje isplatili se potrošiti više i kolika je zapravo korist od organski uzgojene hrane.
Cijene su bitno veće već i kod najobičnijeg povrća poput mrkve ili celera, a kad dođemo do mlijeka i mesa, cijena je obično višestruko veća i tu nastaje najveći problem sa zdravom hranom.
No, nakon ovog istraživanja odluka bi vam mogla biti lakša, jer je analiza 196 istraživanja o mlijeku i 67 o mesu pokazala da te namirnice iz organskog uzgoja imaju i do 50 posto veći udio antioksidansa, minerala i omega-3 masnih kiselina od tvornički proizvedene hrane.
Uz to, imaju i manji udio masnih kiselina povezanih s povećanjem rizika za bolesti srca, što uz povećani udio već spomenutih omega-3 masnih kiselina znatno smanjuje mogućnost problema sa srcem i krvnim žilama.
Sve u svemu, meso i mlijeko iz organskog uzgoja pokazalo se kao stvarno zdrava hrana, bez pretjerivanja i ušminkavanja podataka, tako da se svaka kuna uložena u njih višestruko vraća kroz bolje zdravlje.
A zdravlje je ipak najvažnije, nije li?