Hrvatskoj nedostaje 2 500 liječnika, u Zadru problematični jedino pedijatri

U zadnje dvije godine više od tisuću liječnika, nakon što je prikupilo je svu potrebnu dokumentaciju za odlazak u inozemstvo, napustilo je Republiku Hrvatsku. “Perspektiva sustava”, kako ih nazivaju kolege, spremna je na mukotrpni cijenjeni rad i to će, mišljenja su, ostvariti negdje vani.

Hrvatskom zdravstvu nedostaje oko 2.500 bolničkih specijalista da bi se ostvario europski prosjek broja liječnika na 1.000 stanovnika. Trenutna situacija u hrvatskom zdravstvu je demotivirajuća za liječnike, uvjeti rada nezadovoljavajući, a niti su liječnici priznati u društvu, kažu naši doktori.

Zato traže od Vlade RH da hitno prione rješavanju problema odlaska liječnika iz hrvatskog zdravstvenog sustava.

Ostanak liječnika u Hrvatskoj, smatraju u Hrvatskoj liječničkoj komori, mogu osigurati konkretni potezi poput strukovnog kolektivnog pregovaranja za liječnike, bolja organizacija rada, omogućavanje dopunskog rada liječnicima kod poslodavca iz iste djelatnosti, uvažavanje europskih kriterija vremensko-kadrovskih normativa u pružanju zdravstvenih usluga te povećanje broja izvršitelja u sustavu. Nije na odmet niti povoljnije stambeno kreditiranje mlađih liječnika, porezne olakšice za rad u za život manje atraktivnim sredinama, sustavno omogućavanje stručnog usavršavanja kao i pravednije napredovanje u struci te jednostavnija i učinkovitija procedura priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.

Što se Zadarske županije tiče, liječnika ima dovoljno, no ipak zabrinjava situacija s pedijatrima. Tu smo deficitarni i izražen je problem bolničke zdravstvene zaštite djece, pa se traže   specijalizanti koji bi popunili mrežu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...