Hrvatska je sedma europska kulinarska velesila: Janjetina ispod peke oduševila sladokusce!
Poslovni magazin Business Week napravio je istraživanje u 48 zemalja na europskom kontinentu kako bi provjerio koja zemlja ima najbolje kulinarske specijalitete, a po završetku ukusnog putovanja Europom zaključili su kako Hrvatska zaslužuje visoku sedmu poziciju, daleko ispred zemalja u okruženju.
– Mješavina utjecaja – talijanskih, mediteranskih i francuskih na obali, te slavenskih u unutrašnjosti – pomogla je stvoriti slasnu mješavinu različitih specijaliteta. Oni (op.a. Hrvatska) imaju fantastično maslinovo ulje, a kamenice iz maloga grada Stona smatraju se jednima od najboljih na Jadranu. Njihov Babić, Malvazija, prošek i Vrbnička žlahtina bili su podcijenjeni, ali sada na godišnjoj razini dobivaju sve više priznanja. Njihovo možda najslavnije jelo – janjetina ispod peke – stvarno opravdava svoj dobar glas dok se kuha sa svih strana (natkrivena glinenim poklopcem pokrivenim vrućim ugljenom), polako, u svojim vlastitim sokovima, piše Business Week.
Ispred Lijepe Naše našle su se tradicionalne kulinarske velesile – Italija, Francuska i Španjolska, ali, što iznenađuje, i zemlje koje inače ne spominjemo u kontekstu dobre hrane – Gruzija, Njemačka te Belgija.
U prvih deset našle su se još Švicarska, Portugal i Mađarska, a zemlje Balkana, pozicionirane su daleko ispod Hrvatske – Bugarska 14. mjesto, Bosna i Hercegovina 21., Makedonija 23., Albanija 26., Slovenija 32., Kosovo 41., a Crna Gora se našla na poražavajućem 46. mjestu.
Zadnji na listi je Vatikan, 48. po redu, zbog jednog jedinog restorana na cijelom državnom teritoriju. Rim je blizu, pa eto.