Juha od slanutka i đumbira – predah nakon višednevnog uživanja u sarmi i odojku
Ova jednostavna juha osigurat će vašem tijelu prijeko potrebnu okrijepu i odmor od teških blagdanskih obroka. Đumbir blagotvorno djeluje na probavu, a i odličan je saveznik imunitetu, dok je slanutak vrlo hranjiv.
Sastojci
- 20 dekagrama slanutka
glavica luka
2 režnja češnjaka
2 mrkve
2 krumpira
korjen đumbira (oko centimetar naribati)
listić-dva kadulje
pola žličice crvene paprike
žlica pasirane rajčice (po želji)
žlica curryja
žlica maslaca
kiselo vrhnje (po želji)
list peršina
Priprema
Slanutak namočite večer prije nego što ćete ga kuhati.Ogulite mrkvu i narežite je na tanje kolutiće, luk na sitne kockice, dva režnja češnjaka zgnječite nožem, ogulite krumpir i narežite ga na četvrtine, a može i sitnije.
Na ulju ili maslacu, naravno na laganoj vatri, dinstajte luk, mrkvu i češnjak kojima ste dodali naribani đumbir, mljevenu papriku, žličicu curryja (ili više), listiće kadulje. Dodajte i malo šećera (manje od pola žličice šećera) da se luk karamelizira.
Kada je luk požutio, dodajte mu ocijeđeni i isprani slanutak i krumpir, promiješajte te nalijte oko litru vruće vode i pojačajte vatru da zavrije.
Kuhajte polupoklopljeno dok krumpir potpuno ne omekša, a desetak minuta prije no što je jelo gotovo dodajte po želji pasiranu rajčicu i posolite. Na kraju ukrasite nasjeckanim peršinom i po želji dodajte žličicu kiselog vrhnja.
Dio slanutka možete usitniti štampnim mikserom ili u blenderu kako bi juha bila gušća. Možete također usitniti sve pa ćete dobiti kremastu inačicu jela ili jednostavno ga ostavite u ovako jušnom obliku.
Servirajte uz prepečeni kruh i zelenu salatu.