I Mozartova sestra bila je čudo od djeteta

Znači li vam nešto ime Ana Maria Mozart? Zbog poznatog prezimena povezat ćete je s čuvenim kompozitorom, Wolfgangom Amadeusom Mozartom i nećete pogrešiti. Bila je njegova starija sestra, koju u biografijama genijalnog autora najčešće nazivaju vještom pijanisticom, s talentom koji je mogao parirati velikim glazbenim imenima.

Djela i život Wolfganga Amadeusa Mozarta privlače i danas veliku pažnju, ali i priča o Ani Mariji intrigira mnoge.

Među njima je novinarka “Guardiana”, Silvia Milo, koja je sudjelovala na proslavi 250 godina od rođenja Mozarta u Beču. Obilazeći stan čuvenog sladatelja naišla je na obiteljski portret i tako je i saznala za Ana Mariu. Ona je bila starija sestra čuvenog skladatelja, a zvali su je i Nanerl i Mariana.

Čitajući pisma Wolfganga i njegovog oca Leopolda Mozarta, Silvia Milo je otkrila dosta toga o njoj. Ta pisma su joj, kako je rekla, pomogla da poznatu obitelj vidi ne samo kao vrsne glazbenike, već prije svega kao ljude.

Uvidjela je da je Ana Maria imala ogroman potencijal, snove, snagu, gracioznost. Bila je vješta pijanistica i s mlađim bratom nastupala je diljem Europe. Ana Maria je poput Wolfganga bila čudo od djeteta. Ana Maria je u sedmoj godini počela svirati klavir. Dok je Wolfgang bio još jako mali, ona je bila njegov idol. Bili su veoma bliski, komunicirali su tajnim jezikom, a njihov tajni svijet bilo je kraljevstvo u kojem su njih dvoje bili kralj i kraljica.
U Londonu su zbog nastupa boravili 18 mjeseci, u periodu od 1764. do 1765. godine i zajednički nastupi su trajali dok Ana Maria nije napunila 18 godina. Djevojčicama je u to vrijeme bilo dozvoljeno da nastupaju javno, za djevojke i žene to je već značilo gubitak reputacije.

Zbog toga je ona ostala u Salzburgu, dok su Wolfgang i Leopold nastavili s europskom turnejom. Ali od muzike nije odustala. Počela je komponirati svoju muziku te ju je predstavila bratu i ocu. Wolfgang je njeno djelo nazvao prelijepim, dok otac nije želio komentirati.

Ta njena kompozija, a ni neke naredne, ako ih je bilo, nisu pronađene. Je li ih uništila, ili ih je pokazala još nekome? Ta pitanja za sad nemaju odgovora.Ostale su i riječi Wolfganga Amadeusa Mozarta koji je napisao kako nitko nije umio odsvirati njegova djela kao Ana Maria. Otac je nije podržao kad je riječ o nastupima, ali o njenom talentu nije štedio komplimente. Prema njemu, Maria je odlično vladala harmonijom i modulacijama, a njena sposobnost improvizacije bila je toliko izražena da bi svakog zadivila.

Udala se za bogatog magistra, s kojim je živjela u malom austrijskom selu, blizu Salzburga. Njen suprug je bio dvostruki udovac, iz prethodnih brakova je imao petoro djece. Ana Maria je preuzela brigu o njima, a potom rodila još troje djece, Leopolda, Janet i Mariu.

Nakon muževe smrti s djecom se preselila u Salzburg, gde je radila kao učiteljica klavira. Umrla je 29. sutdenoga 1829. godine, u 78. godini.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...