Povijesni đir po gradu uz Jadera i Idassu

Dio predstave Povijesni đir po gradu prema scenariju Ane Dobrović i njenom romanu Plovidba kamenim brodom održat će se u sklopu Adventa u Zadru i “Đira po gradu” ove subote, 12. prosinca s početkom u 12 sati. Glumci su Gabrijela Meštrović Maštruko i Dragan Veselić u organizaciji Narodnog muzeja Zadar. Predstava će se u cijelosti izvesti 19. prosinca u cijelom gradu.

Jader i Idassa personifikacija su grada i kroz metaforu vode nas u prošlost. Jader priča Idassi, samo najljepše o sebi i prisjeća se po čemu je sve bio prvi u Dalmaciji, u Hrvatskoj i u Europi – od prve svjetiljke na Trgu, koja je zasjala samo 12 godina nakon New Yorka, prvog Perivoja, prvog pisanog spomena ribarstva, Dominikanskog samostana do niza drugih zanimljivosti, skrivenih u Kapetanovoj kuli, u kojoj su zajedno upravljali kapetan i knez, prisjećajući se i Kalelarge, koja je bila osvijetljena još u 16. stoljeću, objašnjavaju iz Muzeja.

Premijera Povijesnog đira po gradu održala se 23. prosinca 2013. godine u sklopu manifestacije Đir po gradu u organizaciji Narodnog muzeja Zadar.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...