Akcija “Korištenje sigurnosnog pojasa spašava živote” u Biogradu, Benkovcu i Zadru

Hrvatski autoklub će u suradnji s partnerima od 10. do 14. studenog u Biogradu, Benkovcu i Zadru organizirati eduktativno-preventivnu akciju sigurnosti u prometu “Korištenje sigurnosnog pojasa spašava živote”.

Program održavanja akcije je sljedeći:
– 10. studenog 2015. od 09:00-13:00 sati, Grad Biograd (Trg kralja Tomislava)
– 11. studenog 2015. 0d 09:00-13:00 sati, Grad Benkovac, na glavnom trgu
– 12. i 13. studenog 2015. od 09:00 do 13:00 sati u gradu Zadru, ispred zadarskih srednjih škola (po naknadnom rasporedu)
– 14. studenog 2015., od 09:00-13:00 sati, Grad Zadar, Obala kralja Tomislava (parkiralište lijevo od ulaza u Grad, kod plana Grada)

Važnost akcije očituje se u istraživanju HAK-a koje je pokazalo kako više od polovice vozača i putnika u vozilima u našim gradovima ne koristi sigurnosni pojas što je posebno alarmatno budući da više od 40% poginulih vozača i putnika u osobnim vozilima nije koristilo sigurnosni pojas.

HAK-ovi podaci govore da vozači često tvrde kako su sigurnosni pojasevi nepotrebni, neudobni ili čak opasni, unatoč podacima koji crno na bijelo govore da je šansa za smrtno stradavanje u prometnoj nesreći deset puta veća ako se ne koristi sigurnosni pojas te da prometna nesreća pri brzini vozila od samo 30 km/h može biti smrtomosna ako se ne koristi sigurnosni pojas. Kako, pitate se? Pri tim se brzinama nerjetko zračni jastuci uopće ne aktiviraju.

Akcija koja će se održati u gradovima županije na zanimljiv će način pokazati važnost pojaseva i to putem simulatora (sudara i prevrtanja) putem kojih će vozači i putnici na svojoj koži moći osjetiti kako je to biti u za život opasnim situacijama u kojima im uvelike može pomoći sigurnosni pojas.

Akcija se provodi u okviru rada Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije i Odbora za promet navedenog Vijeća, a organiziraju je Hrvatski autoklub i Autoklub “Zadar” s posebnim naglaskom na uključivanje učenika srednjih škola.

Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, Odbor za promet i Autoklub Zadar pozivaju vozače , posebno mlade, učenike i druge građane da se odazovu i osobno sudjeluju u ovoj edukativno-preventivnoj aktivnosti, kojom se zorno ukazuje na potrebu korištenja sigurnosnog pojasa u vozilu i uopće – važnost problematike sigurnosti prometa na cestama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...